NÅR BEFRIELSEN KOMMER

★★★★★☆

For knap 10 år siden vandt Anders Walter en Oscar for sin bevægende kortfilm “Helium”, og i 2022 var han atter med i opløbet om den eftertragtede statuette takket være den grønlandske kortfilm “Ivalu”.

Nu debuterer han endelig som dansk spillefilmsinstruktør med NÅR BEFRIELSEN KOMMER, der sætter spørgsmålstegn ved den danske behandling af livstruede tyske flygtninge.

Lasse Peter Larsen er et fund til rollen som den 12-årige Søren, der begynder at anskue sin far mere skeptiske øjne, da denne forsøger at skaffe medicin til de døende tyske børn på foranledning af sin hustru. Søren påtager sig hemmelige opgaver for modstandsbevægelsen, men da han selv modtager hjælp fra en lille tysk pige, begynder hans holdning gradvist at ændre sig.

NÅR BEFRIELSEN KOMMER er et ganske komplekst familiedrama, for hvem kan altid skelne mellem ret og uret, når man står overfor valget mellem liv og død.

Pilou Asbæk giver faderskikkelsen en vis værdighed, ligesom Katrine Greis-Rosenthal forsvarer rollen som Sørens mor, der har et standpunkt til hun tager et nyt. Morten Hee Andersen er overbevisende som modstandsmanden, der ikke afholder sig fra at lokke børn til at udføre illegale handlinger, der kan koste dem livet.

Ulrich Thomsen spiller med vanlig intelligens bestyrelsesformanden på Ryslinge Højskole, hvor der ganske rigtigt blev oprette en interneringslejr for civile tyske flygtninge i 1945. Jens Jørn Spottag gør atter indtryk – denne gang som den moralsk splittede Pastor Eriksen, og Peter Kurth (“Babylon Berlin”) har ligeledes sine momenter som tysk læge.

I diverse småroller glæder man sig desuden over gensyn med dygtige karakterskuespillere som Ulla Jessen, Mette Munk Plum, Jytte Kvinesdal, Hans Henrik Clemensen og Peter Michaelsen.

NÅR BEFRIELSEN KOMMER ligner måske umiddelbart andre film om anden verdenskrig, men den stikker alligevel dybere end de fleste. Anders Walter har grund til at være stolt over sin stærke og stilsikre spillefilmsdebut.