MORDETS MELODI

★★★★★☆


Tavs Neiiendams hørespil MORDETS MELODI blev så stor en succes i radioen, at historien måtte overføres til filmmediet. Gull-Maj Norin spillede sin vel nok mest berømte filmhovedrolle som kabaretsangerinden Odette, og blandt de øvrige medvirkende så man Angelo Bruun, Karen Poulsen, Helga Frier og Petrine Sonne.

Bodil Ipsen instruerede filmen, der skulle blive en af hendes mest populære bagved kameraet, og på Sceneriet (under Det Ny Teater), hvor Cornelius’ Teaterselskab p.t. gæstespiller, er iscenesættelsen lagt i Jakob Fauerbys kyndige hænder.

Her er vi simpelthen med til optagelserne af det klassiske hørespil, men med vittige og meget bevidste brud på illusionen, når rivaliseringen mellem primadonnaen og karakterskuespillerinden tager overhånd.

Susanne Breuning er ganske overdådig som hørespillets utvetydige stjerne, og mestrer alle opgavens facetter. Hun har i den grad periodefornemmelse i sit spil og den helt rette stjerneudstråling. Og så har hun fuldstændig styr på diverse lydeffekter og kan synge MORDETS MELODI (“Si Petit”) bedre og mere uhyggelig end nogen.

Hun udveksler på morsom vis hånlige blikke med Line Kruses birollespiller, der også må finde sig i syrlig latter, men birollespilleren gør til gengæld sit bedste for at begrænse, ødelægge eller i al fald vulgarisere primadonnaen i løbet af hørespillet.

Sune Svanekier viser sig at have en særdeles brugbar isse i hørespilssammenhænge, og veksler veloplagt mellem en række småroller. Han mestrer i øvrigt kunsten at falde død om i lighed med teaterdirektøren Nicolaj Cornelius, der også har påtaget sig nogle mindre roller i stykket.

Mest markant som en usædvanlig kageglad betjent, hvilket skaber problemer, når man har munden fuld af kage og samtidig skal spille andre roller, men det er der heldigvis en meget enkel løsning på, der dog bruges lige lovlig flittigt.

Det forhindrer dog ikke MORDETS MELODI i at være blevet en stilfuld og gennemført sjov hyldest til noget så sjældent som et dansk gyser-mesterværk.

(Michael Søby)