MONKEY MAN

★★★☆☆☆

Dev Patel fik et eklatant verdensgennembrud som den seje knægt i centrum af Danny Boyles 7-dobbelte Oscar-vinder “Slumdog Millionaire”.

Overgangen fra barn til voksen har ødelagt mange lovende karrierer, men Dev Patel klarede transformationen med en Oscar-nominering for sin fine indsats i det bevægende identitetsdrama “Lion” som dokumentation. Her spillede han overfor blandt andre Nicole Kidman, inden titelrolle i Dickens-filmen “The Personal History of David Copperfield”.

Nu debuterer han som spillefilmsinstruktør med “Monkey Man”, og den vitalitet, der kendetegner ham som skuespiller, præger også instruktørdebuten.

Dev Patel har også tildelt sig selv hovedrollen som Kid, der tjener sine penge på at dyrke kampsport bag en abemaske. Men bag masken lurer hadet til den mand, der fik henrettet en lang række mennesker i Kids landsby inklusiv Kids egen mor.

Dev Patels fortid som karatemester fornægter sig ikke, men desværre tager volden overhånd og skygger for en potentiel bevægende historie om hævn.

Smukkest fungerer portrættet af den minoritetsghetto, der redder hans liv og kommer ham til undsætning, da han får behov for det. MONKEY MAN rummer nemlig også – ikke ulig “Slumdog Millionaire” et socialt oprør mod undertrykkelse, udnyttelse og uretfærdighed.

Ærgreligt at de utallige voldscener ender med at lamme vores nervesystem, for der gemmer sig en oprigtighed i filmen såvel som i Dev Patels talent.