MIRAKLET I GULLSPÅNG

★★★★☆☆

En af årets mest skøre og skæve dokumentarfilm er Maria Fredrikssons nordiske co-produktion “The Gullspång Miracle”, der på dansk er kommet til at hedde MIRAKLET I GULLSPÅNG.
Instruktøren bliver kontaktet af to religiøse søstre, der gerne vil dele en historie, der umiddelbart virker mirakuløs.

Ved et tilfælde besøger de norske søstre den svenske by Gullspång for at se på en lejlighed, og får der et tegn, om at købe lejligheden. På ejendomskontoret sidder de lige pludselig overfor en kvinde, der til forveksling ligner deres søster, der døde på mystisk vis 30 år forinden.

Men det bliver kun den første overraskelse, og snart til historien nogle nærmest groteske drejninger, så også publikum kommer i tvivl om, hvad der er sandt og hvad der er falsk. For kvinden på ejendomskontorer får taget en DNA-test, der viser at hun er søster til de to norske kvinder, men rent personlighedsmæssigt og ikke mindst i spørgsmålet om at tro på gud tænker de helt forskelligt.

Er arv eller miljø i sidste ende vigtigst, og hvad er troens rolle i forhold til en genforening af tre søstre?
MIRAKLET I GULLSPÅNG har unægtelig en original men også irriterende uforløst historie. Den underholder dog og fascinerer, og er i det hele taget godt skruet sammen med et farverigt persongalleri i centrum. Man kan derfor roligt tage en lille tur i biffen – eventuelt sammen med en søster.