METRONOM

★★★★☆☆

Man må håbe, at det kommer den økonomisk trængte rumænske filmbranche til gode, at Cinemateket har en hel stribe visninger af Alexandru Belcs METRONOME, der er ophøjet til månedens film i denne anledning. For ud fra en indtjeningsmæssig betragtning ville det formodentligt være en bedre ide for Cinemateket med færre visninger, for så at give plads til andre nyere film, der aldrig har fået en chance i Cinemateket f.eks. de César-belønnede Benoit Magimel-film “De son vivant” og “Pacifiction”. Den nuværende form for programpolitik kan meget hurtigt køre et Cinematek i sænk.

Men dejligt er det dog, at vi får mulighed for at se METRONOM i Danmark, for filmens portræt af den rumænske ungdom i 1972 er interessant – også set med danske øjne.

Mara Bugarin skaber med få midler et bevægende portræt af teenagepigen Ana, der trodser sin mors forbud og tager til en lille fest hos en veninde. Her lytter man til musik fra Radio Metronom, der blev forbudt i Rumænien i 1968, men fortsatte med at sende fra München via Radio Free Europe. Man skriver sågar et brev til METRONOM med pladeønsker.

Men Ana har svært ved at fastholde feststemningen, da hendes kæreste skal rejse bort, men hun håber på at se ham til festen, den sidste aften inden hans afrejse for at få vished om at han elsker hende. Aftenen tager dog en dramatisk drejning, som kommer fuldstændig bag på Ana og hendes venner.

Alexandru Belc vandt sidste år instruktørprisen i Cannes filmfestivalens næstfineste program “Un Certain Regard”, for sin loyale fintmærkende iscenesætte, der skildrer flere former for tab af uskyld med nænsomhed og livsvisdom. Tidsbilledet såvel som miljøbeskrivelsen sidder lige i øjet, og samfundskritikken er ikke til at tage fejl af. I filmens centrum står dog en ualmindelig smuk og stærk kærlighedshistorie, der fra den ene dag til den anden forandrer Ana fra barn til voksen.

Hvor mange af tidens engelsksprogede ungdomsfilm er lykkeligt glemt, når man forlader biografen, hører den rumænske METRONOM til en af de film, der bliver i ens bevidsthed længe efter.