LUPIN III: CAGLIOSTROS BORG

★★★★☆☆


Hayao Miyazaki vandt tidligere på året en velfortjent Oscar for sin – måske – sidste animationsfilm “Drengen og hejren”, der også er blevet en stor publikumssucces i Danmark såvel som i udlandet. Derfor giver det endda rigtig god mening endelig at lade Hayao Miyazakis gennembrudsfilm LUPIN III: CAGLIOSTROS BORG få dansk biografpremiere.

Hovedkarakteren Lupin III (Lupin den tredje) er inspireret af den franske forfatter Maurice Leblancs bøger om gentlemantyven Arsène Lupin fra 1905, og er ligesom sit franske forbillede en sand mester ud i forklædningens svære kunst.

Efter at have kuppet et kasino sammen med sin makker Jigen konstaterer Lupin III, at udbyttet kun består af forfalskede penge, og han begiver sig derfor til Cagliostro for at konfrontere den skyldige. Den fæle greve Cagliostro viser sig at have planer om at gifte sig med en modvillig prinsesse, og den slags kan en gentlemantyv naturligvis ikke acceptere. Men Lupins rappe ex-kæreste Fujiko samt ærketivalen inspektør Zenigata gør ikke sagen mindre kompleks.


LUPIN III: CAGLIOSTROS BORG er festlig og farverig underholdning fra først til sidst, og varsler med sin eventyrlige stil senere mesterværker som f.eks. “Chihiro og heksene”.

Filmen giver med legesyge lyst til at se og gense nogle andre af de berømmede film- og tv-serier om eller inspireret af Arsène Lupin. F.eks. Jack Conways “Arsène Lupin” fra 1932 med John Barrymore i titelrollen, Jacques Beckers elegante franske udgave fra 1957, “Arsène Lupin, gentlemantyven” (“Les aventures d’Arsène Lupin”) med Robert Lamoureux, samt “Arsène Lupin contre Arsène Lupin”, Édouard Molinaros komedie-version fra 1961 med Jean-Claude Brialy og Jean-Pierre Cassel som gentlemantyvens sønner.