LAMMET

★★★★★☆

Yared Zeleke får sig en overbevisende instruktørdebut med filmen LAMMET, den første ethiopiske film i Cannes filmfestivalens officielle program.

Zeleke lader os få et usædvanligt indblik i en ethiopisk families hverdag og synes velegnet til skolebrug, men kan sandelig også nydes af voksne på grund af sin tidløse historie og ganske betagende billedside.

Vi følger drengen Ephraïm, hvis mor er død af sult, og som faderen nu ser sig nødsaget til for en tid at plante i en landsby hos en gammel tante, mens faderen selv søger job i byen. Det eneste drengen har med sig er et kæledyr, et lille goldt lam. Men da et lille spædbarn bliver sygt og har brug for mere næring, beslutter drengens nye familie, at lammet må ofres. Nu er gode råd dyre, men en rebelsk kusine kommer ham til hjælp.

Herefter tager historien en uventet men også perspektiverende drejning. For LAMMET er også en udviklingshistorie om en lille dreng, der gradvist lære at se livet i en større sammenhæng. LAMMET bliver dermed også en film om personligt ansvar – også i forhold til sine medmennekser – og det kan såvel store som små have godt af at blive mindet om fra tid til anden.