KOLIBRIEN

★★★★☆☆

Francesca Archibugi fik sit internationale gennembrud med “Den store græskarmand” og har siden været en flittig leverandør til italiensk film, både som manuskriptforfatter og instruktør. Nu har hun filmatiseret Sandro Veronesi populære roman “The Hummingbird” med rollelisten vædet af stjerneregn og flere frugtbare skuespillerpræstationer til følge.

Pierfrancesco Favino, der også har hovedrollen i den anden biografaktuelle italienske film “Nostalgia”, spiller denne gang manden Marco, der gennem et langt liv har elsket en anden kvinde (Bérénice Bejo fra “The Artist”) end hende den psykisk ustabile, som han blev gift med (Kasia Smutniak i filmens bedste birolle).

Nanni Moretti (som vandt guldpalmen i Cannes for “Sønnens værelse”, som han også spillede hovedrollen i) yder ligeledes en fin indsats som hustruens psykiater, der får en overraskende direkte indflydelse på filmens handling. Nævnes bør også Laura Morante, der agerede Nanni Morettis viv i “Sønnens værelse”, men som i KOLIBRIEN optræder som hans mor i diverse tilbageblik.

KOLIBRIEN forekommer især i begyndelsen temmelig rodet, og filmens melodramatiske stil skaber en anelse tvivl om det litterære materiales lødighed. Men at KOLIBRIEN både er underholdende og velspillet (også af de yngre skuespillere) bør noteres.

Vi får også den obligatoriske italienske popsang til sidst – “Caro amore lontanissimo” sunget af Marco Mengoni, og således kan KOLIBRIEN siges at være en ærkeitaliensk film – på godt såvel som på ondt.