KAMMERBALLETTEN 2023

★★★★★☆

KAMMERBALLETTEN 2023 er også i år et højdepunkt i dansesæsonen. Her præsenteres spændende nye balletter af vor tids koreografiske talenter til levende musik fremført af den uforlignelige Trio Vitruvi på Takkelloftets lille fine scene.

Første mini-ballet, Ella Rothschilds “Milk Teeth” lader os svælger i Franz Schuberts lyriske toner sublimt formidlet af pianisten Alexander McKenzie. Operasangeren Simon Duus har heldigvis forladt Teaterbåden og yder en fornem vokal indsats og indgår ligesom skuespilleren Kirsten Olesen også i den koreografiske helhed.

Kirsten Olesen har en kras monolog (hvis forfatter ikke er krediteret i programmet) om en mor, der insisterer på at tage tingene med ro til stor irritation for andre i en travl tidsaldre – ikke mindst hendes børn. Kirsten Olesen viser ikke blot sit store format som tekstformidler, men også en kunstnerisk nysgerrighed ved at indgå i en ballet, der kombinerer dans, skuespil og sang, og hun bakkes ihærdigt op på dansegulvet af Doug Letheren, Emilie Leriche og Kayleigh Smerud.

Mindst ligeså vellykket forekommer Reumert-vinderen Tobias Praetorius’ koreografi til Alexander McKenzies nykomponerede musik i “Tori”. Fire forrygende dansere (Andreas Kaas, Alexander Bozinoff, Ji Min Hong og Mayo Arii) interagerer her i et søgende samspil, der fanger og fascinerer.

Efter pausen præsenteres vi for Laura Arends “Mary”, der på trods af Gabriel Faurés vidunderlige musik og yndefulde momenter i Stephanie Chen Gundorph og Emma McKenzies dans forekommer underlig defus, og fremstår som eftermiddagens svageste indslag.

Herefter byder Alexander McKenzie (klaver), Jacob la Cour (cello) og Niklas Walentin (violin) på musik i verdensklasse, Maurice Ravels “Modéré”, inden de spiller musik af blandt andre Händel, Bach og Vivaldi i Paul Lightfoots “Suffer Little Children”, det utvetydige højdepunkt i KAMMERBALLETTEN 2023.

“Suffer Little Children” er navnet på en sang af “The Smiths” og refererer til bibelcitatet “Suffer little children, and forbid them not, to come unto me: for of such is the kingdom of heaven”. På scenen ser vi på skift barndomsbilleder af danserne og komponisten, og vi fyldes af melankoli – samtidig med at vi mærker både savn og længsel i dansernes kroppe.

“Suffer Little Children” er dedikeret til advokaten Philip Maury, som har gjort en enestående indsats for at samle penge ind til Ukraines børn via diverse ballet-gala’er. Skrøbeligheden og sårbarheden aner man også på scenen – ikke mindst i de forskellige soli passioneret danset af Ryan Tomash, Sebastian Pico Haynes, Keren Leiman, Mikaela Kelly og det lysende unge talent Toon Lobach.

Smukkere finale kunne ingen ønske sig. og KAMMERBALLETTEN 2023 endte således i triumf.

(Michael Søby)