JULEGAVE-IDEER TIL DE MADGLADE

CHOPSKRIFTER ★★★★★☆
af
Tobias Hamann
Forlaget Gyldendal

Det er ikke for meget sagt, hvis man hævder, at Tobias Hamann har fornyet det danske køkken – ikke mindst i forhold til kager. Hans honningbomber er blevet en fast juletradition i visse kredse, men Tobias har også nogle mere kalorielette forslag til, hvad man kan servere.

Hans seneste bog CHOPSKRIFTER er en fiks lille sag på under 100 sider, der virker inspirerende, hvis man er lidt doven med hensyn til at få snittet/hakket/choppet grønsager etc. Hver opskrift er forsynet med et choppometer, hvor man kan se, hvor groft eller fint, man skal choppe.

Hvad enten du er til spinatpandekager eller Banana Splat, så er der noget af hente i CHOPSKRIFTER, der også forsyner læseren med nogle lokkende brødopskrifter.

(Michael Søby)

FAMILIELIV PÅ BUDGET ★★★★☆☆
af
Kristine Melgaard-Mani
Forlaget Grønningen 1

I en tid med inflation kan de fleste familier få behov for at spare, og derfor virker FAMILIELIV PÅ BUDGET særdeles relevant. Især for den ofte tager udgangspunkt i noget velkendt, som den så forbedre – oftest både sundhedsmæssig og økonomisk. Bogen rummer desuden forslag til madplaner og forfatterinden er tydeligvis også opmærksom på madspild i sin planlægning.

FAMILIELIV PÅ BUDGET har også nogle konkrete alternativer til take away, tilmed frysevenligt, så det faktisk er hurtigere at lune, end det er at få bestilt og udbragt take away. Samt – og det er ikke uvæsentligt i denne sammenhæng – ikke så lidt billigere.

FAMILIELIV PÅ BUDGET vil givet være en bog, der givet vil kunne indtjene sig selv på kort tid.

(Michael Søby)

PERFEKT PIZZA ★★★★★☆
af
Jon Daniel Edlund
Forlaget Grønningen 1

En kogebog med fokus på napolitansk pizza kan ikke undgå at få mundvandet til at løbe, især når den som PERFEKT PIZZA er forsynet med dejlige fotos af diverse fristende pizzaer.

Men bogen besvarer også en lang række spørgsmål om pizzaer, og kommer i det hele taget vidt omkring på ca. 230 store sider. Man får f.eks. et fristende alternativ til pølsehorn, nemlig Pizza-dog, og bogen rummer ligeledes en pizzaordbog samt en gennemgang af diverse pizza-teknikker.

Med denne bog i hånden tør man næsten garantere, at antallet af købe-pizzaer vil falde betragteligt i de små hjem – med både smagsmæssig og økonomisk fordel.

(Michael Søby)

SPIS ★★★★☆☆
af
Jesper Uhrup Jensen
Forlaget 28B

Jesper Uhrup skriver godt – om “dansk madkultur – manglen på samme” og om sig selv. Det er især iagttagelser om kontrasterne i den danske madkultur, der er interessante:

På den ene side har vi nogle af verdens bedste kokke og restauranter, der lokker gæster fra det store udland til vor lille nation. På den anden side er danskerne selv mest til discount, når de køber ind.

Jesper Uhrup Jensen går også i flæsket på de danske madtraditioner, og madbiblen “Frøken Jensens kogebog” kritiseres for at opfordre til en dårlig behandling af råvarer. Tiderne har i al fald ændret sig, men hverken Claus Meyer eller Jesper Uhrup Jensen har lyst til at diskutere problemerne over et måltid mad i de spisekøkkener, som næsten alle har fået. I køkkenet skal maden være i centrum.

SPIS er et ganske spændende forsøg på at gøre status over dansk madkultur anno 2024. Men i en tid med inflation forstår man godt, hvorfor mange vælger discount: De har ingen økonomiske alternativer.

(Michael Søby)

VEGETARISK i AFTEN? ★★★★★☆
af
Camilla Skov
Forlaget Grønningen 1

Den 32-årige forfatterinde Camilla Skov har skabt en appetitvækkende bog, der synes særligt velegnet til at lokke wannebe-vegetarer til at tage hold på processen. Underforstået at man ikke behøver at blive vegetar fra den ene dag til den anden.

Et pirrende billedmateriale samt opskrifter på Beluga bolognese og olivenoliekage med citrus og timian bør kunne lokke selv den største kødæder til at prøve vegetarmad, for slet ikke at tale om Shepherd’s Pie med intet mindre end verdens bedste kartoffelmos.

VEGETARISK I AFTEN har også et udmærket register, hvor der ikke blot er navne på retter, men også ingredienser, så man ved et enkelt opslag kan få en række forslag.

Bogens knap 200 side omfatter også en indføring i vegetarkøkkenet samt en oversigt over bogens indhold, og teksten forekommer let tilgængelig og umiddelbart anvendelig.

(Michael Søby)