Glem alt om bløde pakker – børn og unge skal have bøger i julegave i år.
MIRA ****
af
Lemire og Bregnhøi
Forlaget Gyldendal
Intet under af tegneserie-bøgerne om Mira og hendes venner er blevet et hit hos piger i skolealderen. Forfatterinden Sabine Lemire er nemlig på bølgelængde med sine læsere, hvilket understreges i den seneste bogs undertitel: #Liva #sommerhus #ånder.
Bogen starter også med en lille intro til Mira og nogle af hendes nærmeste, så nye læsere kan godt begynde her. MIRA-bøgerne rummer gode værdier som f.eks. venskab, og man kan derfor trygt give en MIRA-bog i julegave til en nybagt skolepige.
Rasmus Bregnhøis illustrationer rummer stor alsidighed, så ingen opslag virker ens, og i de bedste af hans tegninger mærker vi viljen til inklusion – uden for mange løftede pegefingre.
BENNYS BADEKAR *****
af
Lemire og Bregnhøi
Forlaget Gyldendal
Flemming Quist Møllers billedbogsklassiker udkom helt tilbage i 1969, og to år senere fulgte den populære tegnefilm med alle de skæge sange. Men efter at Flemming Quist Møller gik bort i 2022, blev det besluttet, at BENNYS BADEKAR skulle genudgives og det må sige at være en god ide.
For historien om Benny og hans store eventyr emmer stadig af fortællelyst og de fortryllende tegninger har ikke mistet deres magi. En udsøgt farvesans retfærdiggør også sprogblomster af den mere kulørte slags.
BENNYS BADEKAR ligefrem bobler af livslyst og kan slet ikke undgå at få humøret frem hos læseren – uanset alder.
ALFONS ÅBERG FEJRER JUL ****
af
Gunilla Bergström
Forlaget Gyldendal
Alle elsker Alfons Åberg. Der er en mildhed i Alfons Åberg, som smitter, og både på film og i tv har vi i år kunne nyde film om den lille svensker.
Teater Vestvolden i Hvidovre viste tidligere på året en ny teaterforestilling, der henvendte sig til de mindre børn, og til foråret vender Alfons Åberg tilbage til Hvidovre med en forestilling, der ganske fornuftigt har fået titlen “Alfons Åberg”.
I ALFONS ÅBERG FEJRER JUL oplever vi en lille dreng, der glæder sig til juleaften. Men først skal Alfons og hans ven Hamdi finder ud af, hvad de skal ønske sig til jul. Adventsdagene bliver markeret med tændte stearinlys og der skal være tid til Luciaoptog og besøg hos farmor, der har pyntet så festligt op til jul. Men endelig bliver det jul.
PIPPI REDDER JULEN *****
af
Astrid Lindgren
Forlaget Gyldendal
“Har du hørt om Pippi Langstømpe, den stærkeste pige i verden?” Ja, mon ikke? Pippi Langstrømpe er kendt og elsket over det meste af kloden og en rollemodel for piger i alle aldre. Ikke mindst Inger Nillsons Guldbagge-belønnede gestaltning af Pippi i film og på TV har bidraget til hendes vedvarende popularitet.
I Astrid Lindgrens bog PIPPI REDDER JULEN er der julestemning, men ikke hjemme hos Fru Larsson. For Fru Larsson var kommet på hospitalet selve juleaften og hendes mand var sømand og sejlede på havet langt hjemmefra. Derfor var Fru Larssons børn – Pelle, Bosse og den lillebitte Inga kede af det. For de har intet juletræ, ingen julemad og ingen julegaver. Men så lød der en gevaldig trampen ude på trappen.
PIPPI REDDER JULEN varmer hjertet og minder de små om, at man ikke mindst ved juletid skal huske at tænke på andre end sig selv.
HONNINGKAGEMANDEN DER VILLE SE DEN VIDE VERDEN ****
af
Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi
Forlaget Gyldendal
Rasmus Bregnhøis uortodokse tegninger bidrager i den grad til, at historien om HONNINGKAGEMANDEN DER VILLE SE DEN VIDE VERDEN bliver en børnebog, der ikke ligner ret mange andre. Kim Fupz Aakeson fremstår da også som en forfatter, der tør det anderledes, og mangfoldigheden i hans forfatterskab er overvældende.
HONNINGKAGEMANDEN DER VILLE SE DEN VIDE VERDEN møder vi en nybagt honningkagemand, der glæder sig til at blive indhyllet i cellofan, så han kan komme ud i en butik og se nogen andet end honningkagefabrikken. Men da han får øje på en bagersvend, der æder en honningkagemand, bliver han pludselig bevidst om, hvilken grum verden han lever i. Men måske er der alligevel håb forude – selv for en honningkagemand?
JUL PÅ HOGWARTS *****
af
J. K. Rowling
Forlaget Gyldendal
En af årets smukkeste julebøger er J. K. Rowlings JUL PÅ HOGWARTS. Kineserinden Ziyi Gaos atmosfæremættede illustrationer forener stemningen fra diverse britiske julefilm og -serier med det eventyrlige Hogwarts-univers. Resultatet fremstår som en visuel fornøjelse fra første til sidste side præget af en udsøgt farvesans og raffinerede billedkompositioner.
Historien er hentet fra “Harry Potter og de vises sten”, men bliver aldrig uhyggelig og synes tilmed lettere at læse. Man suges på behagelig vis ind i handlingen, og nyder faktisk, at der ingen sidetal er, for så stresser man mindre med læsningen. JUL PÅ HOGWARTS er en bog, man godt kan have stående på reolen længe efter, at man er blevet voksen.