IL BOEMO

★★★★☆☆

Denne storslåede tjekkiske operafilm tegner et portræt af Josef Mysliveček, der var en af 1700-tallets mest populære operakomponister og på et tidspunkt sågar Mozarts mentor.

På knap to-en-halv time får vi fortalt en ret usædvanlig og forbløffende ukendt historie krydret med flotte dekorationer og kostumer samt noget dejligt klassisk musik.

Petr Václav (“Marian”) får virkelig vakt fortiden til live og blev da også hædret af det tjekkiske film-akademi som årets instruktør, og IL BOEMO fik da også status som Tjekkiets officielle Oscar-bidrag – omend forgæves.

Vojtech Dyk yder en fin indsats som komponisten Josef Myslivecek, der betager imødekommende kvinder på sin vej mod toppen, men rammes så af nemesis i form af en frygtelig sygdom, der koster ham det smukke udseende.

Lille Philip Amadeus Hahn stjæler dog næsten billedet i rollen som det nærmest uhyggeligt talentfulde vidunderbarn, Wolfgang Amadeus Mozart.

IL BOEMO hører blandt filmsæsonens mest frydefulde overraskelser, og man føler sig ikke blot en smule klogere på musikhistorien, men også beriget af de mange frydefulde toner længe efter, at man har forladt biografen.