IF – FANTASIVENNER

★★★☆☆☆

Nej, IF – FANTASIVENNER er ikke en genindspilning af Lindsay Andersons guldpalme-vinder “If…” om en gruppe kostskoleelevers oprør. Den er næsten det modsatte: En tilforladelig familiefilm om de FANTASIVENNER vi alle har haft som børn. “IF” står i denne sammenhæng for “Imaginary Friends”, en flok pudsige og ret nuttede animerede karakterer, man kun kan holde af.

Anna Frederikke Nordstrand Zhelder lægger dansk stemme til den lille pige, hvis mor er død. Da pigens far så ryger på hospitalet med hjerteproblemer, skal hun bo hos sin bedstemor i skikkelse af Fiona Shaw, og med Vibeke Hastrup som kyndig formidler af danske replikker. Men den lille pige finder trøst hos sin fantasiven og hjælper også andre til at finde deres fantasivenner.

Blandt de øvrige danske indsatser glæder man sig over Vilhelm Kroner Ingvalds overskudsagtige men aldrig overgearede præstation som drengen Benjamin. En lille fin rolle, der gør en forskel.

John Krasinski, hvis danske alter ego rent vokalt hedder Troels Lyby, er lidt selvfed som faderen, og instruktøren har næppe holdt ham i ørerne, for det er ham selv.

Dansk dubbing går sædvanligvis lettere i forbindelse med animation end i forbindelse med udenlandske skuespillere, som mange af de voksne kender, og selv mediebevidste børn irriteres også over, at mundbevægelserne og stemmerne ikke er synkrone, men det er i sagens natur en umulig opgave.

Hele filmen er sovset ind i underlægningsmusik, men da den er komponeret af Oscar-vinderen bag musikken til tegnefilmen “UP!” sluger man det hele med vellyst. Redde filmen fra fæl sentimentalitet lader sig dog ikke gøre.