HURRA FOR DE BLÅ HUSARER

★★★★★☆

Annelise Reenberg må regnes for de mest underkendte danske filminstruktører herhjemme. Hun vandt dog en Bodil for sin indsats som fotograf (“Kristinus Bergman”), men hendes instruktion af danske filmklassikere som “Fra den gamle købmandsgård”, “Den gamle mølle på Mols”, “Styrmand Karlsen”, “Baronessen fra Benzintanken”, “Peters Baby” og “Frøken Nitouche” er aldrig for alvor blevet anerkendt. “Hurra for de blå husaren” var den sidste vellykkede folkekomedie i hendes karriere, og ligesom flere af hendes andre film er også den nu blevet omskabt til teater.

Forestillingen er resultatet af et samarbejde mellem Sjællands Teater, Krabasken, Slagelse Musikskole og Gardehusarregimentet med støtte fra lokale sponsorer, og resultatet er intet mindre end imponerende. Kristoffer M. Hansens manuskript rammer tonen i filmen præcis, men har alligevel formået er gøre den nutidig, og den prisbelønnede revykomponisten Morten Wedendahl har også ære af musikken.

Amphiteater Frederikshøj i Slagelse viser sig at være det ideele sted at opføre netop denne forestilling, for her er der plads til hurtigt løbende heste og at pigerne kan få en tur i høet.

Kasper Gattrup har den helt rette charme som Spjellerup og får da også sendt et par kærlige hilsener til sin forgænger i rollen, Dirch Passer. Det er heller ikke nemt at skulle erstattet Ghita Nørby, Lone Hertz og Susse Wold i de kvindelige hovedroller, men Tara Toya, Frederikke Vedel og Lise Koefoed yder alle fortræffelige indsatser som tjenestepigen Frida, oberstens datter Charlotte, og den ærbare Henrietta (eller er det Clarissa?).

Jon Lange og Peter Thieme låner på hver deres måde en vis charme til rollerne som de to kække løjtnanter, der må underkaste sig en bizar husarprøve, så den fæle ritmester (Morten Christensen) kan udvælge den rette mand til Gardehusarregimentet. Henrik Jandorf giver rollen som obersten både pondus og panache, og sender tilmed en fræk hilsen til Jørgen Reenbergs vise fra operetten “Pinafore”,

Iscenesætter Carsten Friis har styr på sine tropper, også de mange dygtige amatørskuespillere, der forvalter deres opgaver med respekt.


Malsk Spisehus har tilmed skabt en tapas-box med superlækker mad (Hønsesalat på aspargescreme fra danske asparges og friske ærter, Fish & chips med kartoffelaioli, kapersremoulade og tyttebær, Krydrede oksedeller på spyd i ramsløgsmarinade og sommerens chutney og Brud af gulerodsmazarin og kakaocreme), som i den grad kan anbefales. Men tag for en sikkerheds skyld en termokande med varm væske med, da den lokale kaffemaskine ikke fungerede på den ellers sublimt vellykkede premiereaften.

(Michael Søby)