FORCE MAJEURE

★★★★★☆


Den i Cannes-sammenhænge noget overvurderede svenske Ruben Östlund (guldpalme-vinder for “The Square” og “Triangle of Sadness”) var i grunden mest interessant i sine tidlige filmår med komplekse værker som “De ufrivillige”, “Play” og FORCE MAJEURE.

Med vanligt vovemod har Aarhus Teater kastet sig ud i en teaterversion af sidstnævnte på trods af at handlingen udspiller sig i en snefyldt alpelandskab i Frankrig.

Men eksperimentet er lykkedes på Aarhus Teaters Scala-scene i Laura Løwes iskolde scenografi inklusiv bevægelig ferielejlighed med klaustrofobisk sofa. Lyddesigner Kim Engelbredt og lysdesigner Mathilde Niemann Hyttel bidrager ligeledes til den ellers så familievenlige skiferie med dansk teaterhistories velnok mest overbevisende lavineskred.

Kjartan Hansen og Mette Døssing er fortræffelige som hver sin halvdel af et forældrepar, der pludselig får deres personlige prioriteter testet i forbindelse med et lavineskred. Han svinger mellem det dybt patetiske til det næsten rørende, mens hun konstant pendler fra det skrøbelige og sårbare til det vildt irriterende.

Malou Ambrosius Larsen, der alternerer med Karen Østergaard Wøldiche, og Axel Nymark, som alternerer med Aleksander Zintchouk, spiller med stor overbevisning de tålmodige børn, der i den grad må bære over med deres stadig mere forpinte forældre. En skiferie med familien er bestemt ikke noget for småbørn!

Blandt de øvrige medvirkende glæder man sig især over en overdådig Nanna Bøttcher som stangliderlig frigjort hustru og en vittig Oskar Salvatore som diverse former for man candy.

Anastasia Nørlund har med snille oversat Tim Price bearbejdelse og hun har også iscenesat med forståelse for, at naturkræfterne også kan komme indefra.

(Michael Søby)