FARVEN LILLA

★★★★★☆

Alice Walkers Pulitzer-prisberømmede roman FARVEN LILLA blev filmatisereret i 1985 af Steven Spielberg og modtog 11 Oscar-nomineringer uden at vinde nogen.

Et gensyn med filmen og andre af de daværende Oscar-kandidater understreger, at det skulle den faktisk heller ikke, selvom man godt kunne have undt filmens co-producent Quincy Jones en Oscar for sangen “Miss Celie’s Blues” (også kendt som “Sister”). Sangen går heldigvis igen i Blitz Bazawules flotte musical-version, hvor forrygende Taraji P. Henson giver den gas i rollen som den sexede sangerinde Shug Avery.

Miss Celie blev i 1985 spillet af Whoopi Goldberg, der også dukker op i en lille rolle i musicalversionen. I den nye version agerer Phylicia Pearl Mpasi den unge Celie, mens Fantasia Barrino varetager voksenrollen, der også er den mest krævende rent vokalt. Fantasia Barrino har dog sine begrænsninger som skuespiller, og vinder i al fald næppe en Oscar, selvom mange på forhånd havde håbet af, at hun ville vinde, når nu Whoopi Goldberg ikke vandt i sin tid. Goldberg fortjente sin nominering, og var dengang oppe imod Meryl Streep (“Mit Afrika!), selvom Streep havde imponeret anmelderne endnu mere i “For enhver pris” (“Plenty”) samme år. Men både Whoopi Goldberg og Meryl Streep måtte se sig besejret af Geraldine Page, der efter otte nomineringer endelig vandt en yderst velfortjent Oscar for at spille sit livs filmrolle i “A Trip to Bountiful”.

Oprah Winfrey, der var Oscar-nomineret for sin birolle som den temperamentsfulde Sofie i Spielberg-versionen, er også medproducent på musicalen, hvor hendes rolle er overtaget af Danielle Brooks. Hun gør det så godt, at hun forventer at gøre Winfrey kunststykket efter, men om hun ligefrem kan vinde er mere tvivlsomt.

Blandt filmens øvrige markante kvindelige medvirkende er H.E.R., der vandt en Oscar for den herhjemme urimeligt oversete “Judas and the Black Messiah”, Halle Bailey, der imponerende vokalt i den seneste udgave af “The Little Mermaid”, og Aunjanue Ellis-Taylor (en outsider i årets Oscar-ræs for sin hovedrolle i “Origin”).

På et punkt er musicalen bedre end Spielbergs udgave, og det er fordi, den undgår at mændene fremstår for karikerede. I musical-udgaven forstår vi i højere grad den historiske byrde, der har hvilet på den afro-amerikanske mand i århundreder gennem skildringen af forholdet mellem Mister og hans far.

De spilles med overbevisning af Colman Domingo (der meget vel kan opnå en Oscar-nominering for sit spil som menneskerettighedsaktivisten “Rustin” i filmen af samme navn) og 87-årige Louis Gosset Jr., som vandt en birolle-Oscar for “Officer og Gentleman” og som for altid vil blive husket som The Fidler i den banebrydende TV-serie “Rødder”.

Filmversionen af den Tony-belønnede scenemusical FARVEN LILLA fra 2005 har prægtige billeder af den danske filmfotograf Dan Laustsen, et medrivende soundtrack af Kris Bowers og nogle flotte kostumer. Om den så rent faktisk bliver nomineret til en Oscar for bedste film, må vi vente nogle uger med at få at vide. Men seværdig er filmen under alle omstændigheder.