FALDNE BLADE

★★★★☆☆

Skal Finland have sin første Oscar i kategorien bedste internationale film? Instruktøren Aki Kaurismäkis fanskare synes i al fald at vokse for hver en film, han laver, og foreløbig er FALDNE BLADE shortlistet til en Oscar sammen med blandt andre den danske film “Bastarden”.

FALDNE BLADE var nomineret i alle hovedkategorier ved European Film Awards, og har netop opnået to Golden Globe-nomineringer i kategorien bedste film (komedie eller musical) og bedste skuespillerinde.
Alma Pöysti var dog endnu bedre i TOVE om den kontroversielle forfatterinde bag bøgerne om Mumi-troldene, og modtog bl.a. det finske filmakademis største hæder for sin indsats. I FALDNE BLADE spiller hun en ensom kvinde, der på en temmelig trist karaokebar møder en mand, der er ligeså ensom, som hun er.

Han spilles af Jussi Vatanen, der i løbet af de seneste 10 år har placeret sig blandt Finlands fineste karakterskuespiller og hans markante birolle i den flotte genindspilning af den legendariske beretning om “Den ukendte soldat”, gav ham også en del internationale fans. Med sin nominering til European Film Award for bedste mandlige hovedrolle synes vejen åben for flere arbejdsopgaver i udlandet.

FALDNE BLADE er – som titlen indikerer – en sørgmodig beretning om to mennesker, der bare ikke har haft heldet med sig livets lotteri, men aldrig helt har opgivet håbet om den eneste ene.
Samspillet mellem de to skuespillere er eminent, og Aki Kaurismäki sørger naturligvis også for lune og god musik, så melodramaet rammer også i hjertekuglen, og selvom filmen er beskeden i sit anslag, fik den fortjent en jurypris på Cannes filmfestivalen sidste år.

Cinemateket har på forbilledlig vis timet en Kaurismäki-festival, så den begynder i starten af det nye år, så eventuelle nye fans får mulighed for at dykke dybere ned i Kaurismäkis livværk. Og selvom vi naturligvis bør heppe på BASTARDEN i Oscar-sammenhænge, så under man altså i den grad Finland og ikke mindst Kaurismäki den første store finske Oscar-triumf nogensinde.