EN LYKKELIG SLUTNING

★★★★☆☆

Maren Uthaug har i den grad fået dansk teaters bevågenhed i år. På Teater Nordkraft har man netop kunnet se en dramatisering af Uthaugs “Hvor der er fugle”, og lige nu gæstespiller Aarhus Teater på Østerbro Teaters Revolver-scene med EN LYKKELIG SLUTNING. Maren Uthaugs prisbelønnede roman er stilfuldt dramatiseret af Tine Voss Ilum og Sigrid Johannesen, Aarhus Teaters nye huskunstner.

I et skræmmende sterilt lokale af scenografen Laura Løwe møder vi en bedemand omgivet af kister og kulde. Han beretter indgående om en slægt af bedemænd, hvoraf han er den sidste og med hjælp fra modige publikummer demonstrerer han, hvordan et lig blev behandlet – dengang og nu.

Forestillingen skifter tone, da fortællingen når frem til vor tid, hvor bedemanden gifter sig med Therese, der desværre dør af kræft (ikke “kraft”, som det bliver sagt på scenen). Hun efterlader sig et tvillingepar, men både pigen og drengen viser sig at have nogle alvorlige psykiske problemer. Deres far Bedemanden opgiver at hjælpe dem, og han tyr i stedet til en meget ekstrem form for damage control.

Han forsvinder samtidig ind i sin egen verden og begynder at udleve den nekrofili, som han hidtil kun har fået en smagsprøve på.

Christian Hetlands præstation som den stadig mere uhyggelige bedemand må høre blandt hans allerbedste og bør ligeledes rangere blandt teaterårets modigste. Hetland spiller ham i starten som en nydelige men såre ordinær mand. Gradvist indser vi dog, at denne mand er uden for normal rækkevidde, men samtidig også en sølle stakkel.

Det er Christan Hetlands indsats, der fænger os fra start til slut, så vi aldrig undslipper historiens gru, selvom vi gerne ville.

(Michael Søby)