EN FROKOST PÅ BJERGET

★★★★☆☆

To af fransk films største skuespillere, Lambert Wilson og Grégory Gadebois, holder topmøde i de franske alper i Éric Besnards EN FROKOST PÅ BJERGET. Filmen genforener Éric Besnard (instruktøren bag ”Délicieux”, der omhandlede verdens første restaurant) med restaurantens indehaver (Grégory Gadebois).
I

EN FROKOST PÅ BJERGET spiller Lambert Wilson (kendt for fine filmportrætter af Cousteau og De Gaulle) den selvfede forretningsmand Vincent, der under et ophold i den bjergrige del af Frankrig pludselig oplever motorstop med sin mondæne sportsvogn. En mut eneboer ved navn Pierre (Grégory Gadebois) kommer ham til hjælp, og finder sig hurtigt godt til rette hos eneboeren, der både kan ordne en bil og lave god mad i smukke omgivelser. Men er deres møde helt tilfældigt, eller gemmer der sig en skjult agenda bag dette tilsyneladende tilfældige møde?

Historien om de to meget forskellige mænds møde er ikke uden en vis charme og lune, men det er først og sidst de to skuespillere, der gør EN FROKOST PÅ BJERGET seværdig. Lambert Wilson er både vittig og rørende, selvom man aldrig tør tage hans tårer helt alvorligt. Er han en moderne mand i eksistentiel krise eller blot en forkælet beregnende wanna-be skuespiller, der er vant til at få sin vilje? Eller begge dele?

Omvendt fremstår Grégory Gadebois som en sindig mand, der befinder sig godt, der hvor han er – lige indtil Vincent flytter ind og begynder at forstyrre hans mindfullness. Grégory Gadebois spiller ham som en underfundig mand med hemmeligheder.

I rollen som pigen, som de begge bager på, får vi et gensyn med Marie Gillain, der som teenager spillede Gérard Depardieus datter i “Min far og min kæreste”, inden hun som voksen fik sit gennembrud i Bertrand Taverniers guldbjørn-vinder “Lokkeduen” (L’Appat”), der indbragte Marie Gillain en velfortjent César-nominering. I EN FROKOST PÅ BJERGET spiller hun en enlig mor, hvis ydre skønhed synes at afspejle den indre.

EN FROKOST PÅ BJERGET er lige, hvad man har brug for en våd sommer-eftermiddag og det franske landkøkken, som vi også i denne film præsenteres for på appetitlig vis, kan meget vel tjene som forspil til en god frokost.