DRENGEN OG HEJREN

★★★★★☆


Den japanske animationsmester Hayao Miyazaki var ikke blot den første til at vinde en Oscar i en nystiftet katagori for animationsfilm af spillefilmslængde takket været hovedværket “Chihiro og heksene” Men i 2015 modtog hans tilmed en æres-Oscar for sit livslange virker i animationsfilmens tjeneste.

Men i stedet for at hvile på laurbærerne og nyde sit otium, pukler Hayao Miyazaki bare videre og i en alder af 83 år har han dansk premiere på sin seneste film, den både Bafta- og Oscar-nominerede DRENGEN OG HEJREN.

Med sin udsøgte farvesans, en eventyrlig fortællestil og et særlig blik for tilværelsens skønhed fortryller han atter en hel verden, og i USA debuterede filmen øverst på Box Office-hitlisten. Det fortjener DRENGEN OG HEJREN også at gøre i Danmark, for her er tale om stor visuel filmkunst af en livsklog instruktør, der med rette er bekymret for den mageløse natur, vi er i færd med at ødelægge.

DRENGEN OG HEJREN fortjener at vinde årets Oscar for bedste animationsfilm, og man har ligefrem svært ved at tro, at denne vitale japanske instruktør virkelig skulle have begået sin sidste film. I Hayao Miyazakis tilfælde bør man vist aldrig sige aldrig.