DRACULA (Himmerlands Teater)

★★★★☆☆

En af Himmerlands Teaters største skatte er Farcesyndikatets årlige klassikerfortolkninger.

Her forsøger man ikke at retfærdiggøre enhver beslutning med, at den er truffet i forfatterens ånd, men vedkender sig på befriende vis overgreb på teksten. Således står der i underrubrikken til deres DRACULA: “Hensynsløst efter Bram Stokers roman”, så ingen kan være i tvivl.

Men samtidig fornemmer man en stor kærlighed til historien, og derfor bliver også denne udflugt til Hobro en stemningsmættet og vidunderlig morsom oplevelse.

Caspar Juel Berg er et fund til rollen som DRACULA med et væld af fiffige detaljer, og da han er nedringet til navlen, får hans behårdede brystkasse enhver kvinde til at dåne på scenen, også dem der spilles af mænd.

Ronny Sterlø er passende perpleks som Jonathan, der ikke bare hjælper DRACULA med at etablere sig i London, men som også ufrivilligt bliver årsag til, at hans forlovede Minna kaster sig i armene på blodsugeren, da Jonathan i den grad farer vild. Kirstine Hedrup spiller Minnas forvandling fra rejseplansfanatiker til opvakt ex-jomfru ganske fortryllende.

Hun får dog kamp til stregen af Sune C. Abels henrivende Lucy, for der skal mere end en stor sløjfe til at tøjle Lucys begær. Selv den nasale stuepige (Ronny Sterløs virkelig skræmmende bud på en kvinde) kaster sig glad og gerne i grams, og selvom denne DRACULA indrømmer en forkærlighed for det græske, så har selv DRACULA en grænse for, hvad han sætter tænderne i.

Erik Viinberg brillerer denne gang både som en kostelig hollandsk Van Helsing, og som den uappetitlige Renfield, der æder insekter og det der er værre.

Susanne Sangill har atter instrueret med komisk overskud og kendskab til hver enkel skuespillers forcer, og de festlige kostumer er ligeledes hendes fortjeneste.

Morten Kamuk får skabt en forbavsende levende scenografi, og Ise Klysner Kjems lysdesign kombineret med Mads Horsbøls musik og lyd bidrager til endnu en succes for HIMMERLANDS TEATER.

Vi venter allerede spændt på, hvilken klassiker det går ud over næste år?

(Michael Søby)