DIN HISTORIE ER OGSÅ MIN

★★★★☆☆

Teater freezeProductions er i anledning af CPH STAGE rykket ind på Aveny-T med forestillingen “Oqaluttuaatigut”, der på dansk har fået titlen DIN HISTORIE ER OGSÅ MIN. På scenen oplever vi et frugtbart generationsmøde mellem teaterveteranen Else Danielsen og rapperen Josef Tarrak. Gennem deres individuelle fortællinger mærker vi forskellen mellem fortidens og nutidens Grønland.

Else Danielsen låner stemme og stilfærdig indignation til en af de ca. 4500 fødedygtige piger, der i perioden fra 1966 til langt op i 1970’erne fik opsat spiral uden samtykke ifølge Grønlands Råd for Menneskerettigheder. Hun oplever mange unge som forkælede. Uden dybere forståelse for, hvis skuldre de står på, og uden indsigt i, hvilke privilegier, de faktisk nyder godt af i dag i modsætning til folk fra forrige generationer.

Omvendt skaber Josef Tarrak forståelse for, hvad det vil sige at være ungt menneske på Grønland i dag, hvor job- og uddannelsesmulighederne er begrænsede i lighed med antallet af potentielle kærester. Man kan ofte ikke få varer, man køber på nettet sendt til Grønland , og varerudbudet i Grønland er ikke overvældende. Josef Tarrak kan ikke bare skrive musik og fremføre rap med stort talent, men får også lukket op for en sårbarhed og et vemod, som bevæger.

Takket være DIN HISTORIE ER OGSÅ MIN bliver deres historier også vores. Det er der grund til at være taknemmelig over.

(Michael Søby)