DET STORE ÆDEGILDE

★★★★★☆

Tue Biering og Jesper Kristensen hedder mændene bag Fix & Foxy, der er ansvarlig for en lang række interessante teaterprojekter, hvor publikum selv bliver en aktiv del af de konkrete forestillinger. Blandt de mest vellykkede hører "Ungdom", hvilket udløste en velfortjent Reumert-pris og projektet DET STORE ÆDEGILDE hører også blandt duoens mere vellykkede produktioner.

Den italienske instruktør Marco Ferreri skabte i 1973 den (ikke kun fransk, Fix & Foxy!) fransk-italienske skandalefilm DET STORE ÆDEGILDE. Her udstillede man overklassens dekadance og arrogance ved at lade dem æde, prutte, bolle og skide – samtidig med at de udviste foragt for underklassen.

I Dansehallerne drejer man historien 180 grader, for nu er det ikke bistansklienter, der får lov til at mæske sig i mad – for en tid. Samtidig med at aktørerne guider os rundt i filmens handling og illustrerer udvalgte scener med al ønskelig tydelighed i en flot scenografi, får vi også deres individuelle historier: En er psykisk syg, en anden tidligere narkoman osv.

Replikbehandlingen halter selvsagt, for dette er ikke og skal ikke være professionelle. Men kan man abstrahere fra dette, må man erkende, at forestillingen får en sjælden autenticitet, der så klart opvejer eventuelle forbehold. Det er både morsomt og væmmeligt at være vidne til dette groteske madorgie, som danner en uhyggelig kontrast til de medvirkendes dagligdag, erfarer vi.

DET STORE ÆDEGILDE bliver således både aktuelt og relevant teater, en skræmmende spejling af de nuværende tilstande for samfundets svagest stillede. Og man skal da være et slemt madsvin, hvis man ikke kan unde dem en bid brød.