DET ARKTISKE TOPMØDE

★★★★☆☆


En gravid dansk statsminister, en amerikansk ambassadør, en russisk oligark , den grønlandske selvstyreformand samt en ung terrorist mødes til et topmøde. De har nu et døgn til at løse den arktiske konflikt, der truer med at sprænge verden i luften, og det kræver tilsyneladende et total ændring af magtbalancen i området.

Den dansk-norske forfatter Kim Leine, der er biografaktuel i år med filmatiseringen af hans debutroman “Kalak” har skabt et absurd komedie-drama om, hvad der egentlig ville ske, hvis verdens politikere fik stillet stolen for døren, indtil de havde fundet en løsning.

Teater freezeProductions har atter skabt en debatskabende forestilling med Hanne Friis som iscenesætter, og hun har fået ekspressive præstationer ud af sine skuespillere. Ikke mindst Aviana Steinbacher gør indtryk som den idealistiske aktivist, der repræsenterer det arktiske folk, og som truer med at slå alle ihjel, hvis hun ikke får sin vilje. Aviana Steinbacher modtog sidste år en Reumert-talentpris for en anden Teater freezeProductions med titlen “Jeg bærer min sjæl”, men er mindst ligeså god som den lidenskabeligt vrede unge kvinde, der truer med død og ødelæggelse, hvis verdens ledere ikke makker ret.

Mette Kolding, Helene Kvint, Mikhael Belinson og Klaus Geisler fortjener også at blive nævnt for deres bidrag til dette ambitiøse projekt. Synspunkterne sættes i den grad på spidsen, men man siger jo, at overdrivelse fremmer forståelsen, så der er grund til at tro, at publikum virkelig får noget at tænke over undervejs.

(Michael Søby)