DEN, DER LEVER STILLE

★★★★★☆

Trods sin unge alder har Frederikke Dahl Hansen allerede opnået to Bodil-nomineringer for hovedroller i filmene “Frit fald” og “Danmark” samt en tredje nominering i birolle-kategorien for indsatsen i filmen “You & Me Forever”. Sidstnævnte udløste tilmed den eftertragtede statuette.

Men spørgsmålet er, om ikke hovedrollen i Puk Grastens DEN, DER LEVER STILLE må betragtes som karrierens hidtil største udfordring? Frederikke Dahl Hansen vover heldigvis at vise negative såvel som positive sider i sin karakter, og det bliver i sidste ende en styrke i filmen.

Leonora Christina Skovs selvbiografiske bestseller om hendes forhold til sine tilsyneladende dysfunktionelle forældre blev i sin tid belønnnet med De Gyldne Laurbær.

Puk Grastens filmatisering forekommer befriende udansk og vover at bryde med den evindelige realisme, der i al for mange år har tynget dansk film. Dyresymbolisme og drømmesyn er blot en del af pakken, og sørme om vi ikke også får et frydefuld gensyn med selveste Gitte Hænning.

Den stadig uhyre velsyngende sangerinde gjorde allerede i 1956 sin entre i dansk film i genindspilningen Carl Alstrup-fillmen “Den kloge mand” overfor Osvald og Frits Helmuth samt Sigrid Horne-Rasmussen, og senere fulgte bl.a. en anmelderrost hovedrolle i “Ullabella”, musikfilmene “Prinsesse for en dag” og “Han, hun, Dirch og Dario” samt Cannes-prisvinderen “Den røde kappe”.

I DEN. DER LEVER STILLE leverer hun en nærmest surrealistisk præstation som sig selv. Som et græsk kor bliver hendes sang kommentarer til de stadig mere groteske handlinger.

Den ondskabsfulde moder spilles forpint og rådt af Sarah Boberg, mens Jens Albinus gør faderen til en absurd skikkelse, indtil tragedien for alvor tager overhånd.

DEN, DER LEVER STILLE vover mere end mange ordinære film om forældres forhold til deres voksne børn, og det virker forfriskende.

Så selvom handlingen stritter lidt mere end i de velfriserede produktioner, fanger filmen tilværelsens uberegnelighed på en sanselig og sjælden måde, der går indtryk og som bestemt er en tur i biffen værd.