ET STREJF AF LYKKE

★★★★☆☆

Det splittede Jugoslavien er stadig præget af de mange grufulde krigsforbrydelser, der gjorde sammenbrudet uundgåeligt. Det så man i den Oscar-nominerede “Qvo Vadis, Aida” og det ser igen i ET STREJF AF LYKKE (“Najsrekjniot chovek na svetot”).

Instruktøren Teona Strugar Mitevska, der også stod bag den herligt rebelske “Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya”, har skabt en ensemblefilm, der utroligt men sandt er baseret på en sand historie.

Den 40-årige Asja er af sin mor blevet tilmeldt et særegent dating-arrangement. Her bliver en lang række mænd og kvinde sat sammen med det bedst mulige match, og skal nu lære hinanden at kende gennem diverse opgaver og fællesaktiviteter.

Asja bliver sat overfor den 43-årige bankmand, men langt fra alt går efter planen, for det viser sig, at de har en fælles fortid, man ikke sådan lige kan ignorere.

Jelena Kordic Kuret, der rent faktisk spillede en markant birolle i “Qvo Vadis, Aida”, gør indtryk i den kvindelige hovedrolle som den tillidsfulde Asja, der konfronteres med en barsk fortid i forbindelse med det store datingtræf.

Men også Adnan Omerovic (bedst kendt for en prisbelønnet hovedrolleindsats i “Papagajka”) yder en forpint indsats som Zoran, der møder op til dating-træffet med en helt anden agenda end Asjas.

ET STREJF AF LYKKE virker meget bundet til det sted, hvor der afholdes kollektivt datingtræf, og filmen får flere stadig præg af filmet teater. Men i sidste ende sejrer styrken i den sande historie – godt hjulpet af et stærkt spillende ensemble og en ikke ubetydelig humor.

Det er må sin vis dejligt, at en film som ET STREJF AF LYKKE får dansk biografpremiere, men man har svært ved at se, hvordan en relativ smal film som denne skal kunne spille sig selv hjem på trods af mange indlysende kvaliteter.

Det er desværre film af denne type, der i urimelig grad kommer i klemme, når vi ikke længere her en spillefilmsfestival i Danmark.