APOLONIA, APOLONIA

★★★★☆☆

Verdens største dokumentarfilmfestival IDFA kårede for nyligt APOLONIA, APOLONIA som festivalens bedste film. Senere blev den udråbt som Nordens bedste dokumentarfilm i Göteborg og selv Politiken deltog i kanoniseringen med 6 eftertragtede filmhjerter.

Lea Glob er da også en sanselig og sensitiv instruktør, men hendes speak forekom derimod dybt problematisk, og kan i bedste fald kaldes naivistisk på grænsen til det infantile. Hendes kælne lillepige stemme ville passe bedre til et program for pattebørn end til en seriøs og dybtfølt skildring af Apolonias forunderlig livsrejse.

I 2009 skulle Lea Glob som et led i sin uddannelse på Det Danske Filmskole lave en portrætfilm, og valget faldt på den kunststuderende Apolonia Sokol, der var født og opvokset på et parisisk undergrundsteater og studerede på det velestimerede kunstakademi Beaux-Arts.

Da hendes franske far og polske mor skal skilles, sættes teatret og dermed hendes barndomshjem på tvangsauktion, men Apolonia kæmper for stedets overlevelse. Hun får selskab af den ukrainske aktivist Oksana Shachko, der bliver en meget nær veninde, og andre fra den feministiske gruppe Femen. Det skaber mere opmærksomhed om teatrets situation, men også flere og stadig mere farlige konfrontationer.

Da kun faderen stod som ejer af teatret, blev Apolonia og hendes mor henvist til at flytte, og landede på et tidspunkt i en lille lejlighed i Danmark under ret beskedne kår. Men dramatiske hændelser for både Apolonia, Oksana og Lea skulle snart sætte præg på deres videre historie.

Fordelen ved Lea Globs næsten naivistiske tilgang til sit stof er, at hun lader sig overvælde af Apolonia, og at deres venskab også bliver en form for redning for Apolonia, da krisen for alvor rammer. Men Apolonias stadig mere feministiske kunst bliver i sidste ende også et lys i mørket for Lea, måske ligefrem nøglen til at få afsluttet dette 13-årige filmprojekt.

APOLONIA, APOLONIA er både for løs i kødet og for lang, men i filmens kerne gemmer der sig en formidabel fascinerende fortælling om værdien af stærke menneskelig bånd mellem kvinder med vidt forskellige baggrunde.