FAMILIEN ADDAMS

★★★★☆☆

Charles Addams tegneserie om FAMILIEN ADDAMS blev udgivet i 1938 og er senere omskabt til diverse former for TV-serier og film – senest et par animationsfilm og en serie-gyser om datteren Onsdag (“Wednesday”). En Broadway-musical er det også blevet til, og det er lykkedes for Nørregade Teater i Maribo at få rettighederne til denne.

Den erfarne musical-iscenesætter Michael Lindvad har sammen med teaterdirektør og skuespiller Frank Rubæk instrueret den imponerende produktion med flotte kulisser, vittige kostumer og et væld af medvirkende.

Frank Rubæk har oversat Marshall Brickman og Rick Elices manuskript, mens Andrew Lippas sangtekster er blevet oversat i samarbejde med Steffen Gliese. Det er heldigvis lykkedes at bevare den sorte humor i både sangtekster og manuskript.

En fortræffelig maskeret Frank Rubæk både spiller, synger og danser med et smittende lune i rollen som famliefaderen Gomez. En energisk Anne-Mette Riis agerer hans elskede viv Morticia, og som børnene ses de to unge virkelig talentfulde unge mennesker Iris Mealor Olsen og Ditlev Tiede Rejnholdt.

Ingen ved vist ikke rigtig, hvem af forældrene som bedstemor Addams er mor til, men vi forstår til gengæld godt, hvorfor de gerne vil have hende som en del af familien, når hun spilles så vitalt og charmerende af Pia Rosenbaum.

Bjarne Antonisen portrætterer Onkel Fester med en fin sødme, og Peter Zhelder er både morsom og uhyggelig som den luskede Lurch. Onsdags drømmefyr Lucas varetages af en lovende ung mand med det passende navn Samuel Traum og det store kor bidrager ligeledes til, at musicalen også rent vokalt fremstår lokkende.

Så selvom historien om FAMILIEN ADDAMS ikke helt har samme plads i danskernes bevidsthed, som den har i USA, så fortjener Nørregade Teater al mulig ros, fordi de har fået den til Danmark. Den bedste måde, at publikum kan vise taknemmlighed overfor sådan et initiativ og mod, er ved fluks at løse billet til forestillingen.

(Michael Søby)