KASPER HJULMAND – FODBOLDDRØMMER

★★★★☆☆

af Morten Glinvad

Forlaget Gyldendal

Det er med en lidt bitter eftersmag, at man læser biografien om fodboldlandsholdets karismatiske træner Kasper Hjulmand. Som de fleste nok ved, så røg Danmark ud efter det indledende gruppespil til VM i Qatar. Indsatsen var mildest talt miserabel. Bør man som konsekvens forbigå eller helt boykotte den nye og udvidet bog om Hjulmand? Egentlig ikke da den både er velskrevet og veldokumenteret. Er det en bog for alle? Næppe. Den er mest for vaskeægte fodboldinteresserede.

Titlen på bogen er KASPER HJULMAND – FODBOLDDRØMMER. En rammende titel – for en lille nation som Danmark har brug for drømmere som Hjulmand, der allerede har ført landsholdet frem til en semifinale ved EM i 2021. Forventningerne var derfor tårnhøje til den kommende VM-slutrunde, men holdet kunne ikke indfri dem. Dårlig planlægning kan næppe være årsagen, fordi når man læser bogen, får man indtrykket af et dybt professionelt menneske, der har investeret hele sin krop og sjæl i landsholdet.

Morten Glinvad har forfattet bogen, og til dagligt arbejder han som journalist. Det fornemmer man på formidlingsplanet, der er klart og tørt og uden sproglige dikkedarer. Et glimrende fortællegreb er bogens zigzag mellem forskellige tidspunkter. Størstedelen befinder sig indenfor det seneste årti, men der er også blevet plads til Hjulmands møde med sin kone Vibeke, med hvem han har 3 børn.

Bogen kommer ligeledes rundt om Hjulmands opvækst i den lille jyske by Auning. Hjulmand var fra helt ung et multitalent og vandt amtsmesterskabet i badminton. Men det blev i sidste ende fodbolden, der trak det længste strå. Opvækstdelen i bogen er særdeles velfortalt, men desværre alt for kort. Det samme gælder afsnittet om tiden på Den Jyske Idrætsskole, hvor eleverne lever i en osteklokke og fuldt hengivet til sporten.

På højskolen møder Hjulmand Vibeke med den charmerende bornholmske dialekt, og ligesom Hjulmand døjer hun med dårlige knæ. Familielivet fylder dog næsten intet i bogen, men det hele går heldigvis ikke kun op i taktik og dispositioner. Læseren får at vide, at Hjulmand er fascineret af psykologen Pippa Grange. Dertil hører vi om fodboldspilleren Jonathan Richter, der bliver ramt af et lyn under en kamp. En meget svær og ulykkelig tid for Hjulmand. Afsnittet om Christian Eriksens tragiske kollaps til åbningskampen mod Finland til EM sidste år rummer desuden rørende passager.

KASPER HJULMAND – FODBOLDDRØMMER er en god og aktuel bog. Den kommer rundt om mange hjørner. Selvom fodboldspillets mange finesser fylder meget, så indeholder bogen også personlige brudstykker. De gør læseren klogere på mennesket Kasper Hjulmand, der ikke kun har vundet det danske mesterskab og ført landsholdet til sportslige sensationer, men ligeledes er en aldeles kærlig familiefar. Lad os håbe, at landsholdet kan rejse sig og samle nationen endnu engang. Det fortjener både vi og Hjulmand.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)