LAURITZEN-PRISEN 2022

WAUW:

Ragnhild Kaasgaard

"Miss Viborg"


(Carsten Lundagers foto af Ragnhild Kaasgaard er venligst udlånt af Have PR.)

Folketeatret dannede den 18. september rammen om uddelingen af den mest værdifulde af alle danske teaterpriser, nemlig Lauritzen-prisen. Tidligere havde man også Henkel-prisen, som stort set alle landets fineste skuespillerinder modtog – Bodil Kjer sågar to gange, men i de senere år har man i stedet tildelt to Lauritzen-priser til en mandlig og en kvindelig skuespiller.

De gik i år til Esben Smed, der udover en række fine film- og tv-præstationer, kulminerede som teaterskuespiller som "Hamlet" på Det Kongelige Teater, og Signe Holm Olsen, der både har spillet Hobit og Elektra i royalt regi i indeværende sæson. Med priserne følger 250.000 kroner samt mulighed for at vælge to sociale mærkesager, som de kan støtte med kr. 50.000 – henholdsvis Psykiatrifonden og Red Barnet.

Pelle Emil Hebsgaard var en kæk vært, og gav bl.a. et festligt Frank Sinatra-nummer med de det fortræffelige The Late Night Orchestra i ryggen. Desuden var der velvalgte indslag fra tidligere prismodtagere, satirikeren Jacob Morild (Café Liva) samt skuespilleren – og i denne sammenhæng sangerinden Alba August ("So Alive").

Årets emotionelle højdepunkt indtraf, da Ragnhild Kaasgaard modtog en yderste velfortjent Wauw-pris og 50.000 for hendes uforglemmelige portræt af "Miss Viborg" i filmen af samme navn. Efter at have spillet børneteater i en menneskealder fik Ragnhild Kaasgaard endelig sin filmdebut i moden alder, og leverede en skuespillerpræstation, der allerede er blevet kåret som sæsonens bedste af cphculture.dk.

Filminstruktør Jonas Poher Rasmussen fik endnu en pris og 100.000 kr. for sin visionære instruktion af doku-animationsfilmen "Flugt", der opnåede hele tre Oscar-nomineringer tidligere på året, hvilket er rekord for en dansk film. Teaterinstruktør Charlotte Munksø ("Jean de France" på Grønnegård Teatret) modtog Backstage-prisen og 50.000 kroner, og endelig var der kr. 50.000 til skuespiller Anders Matthesen (der dog næppe mangler penge) for hans indsats til gavn for børn og unge.

De fire unge modtagere af Believe-In-You priserne og 25.000 kroner har det til fælles, at de alle havde været nomineret til cphculture.dks gennembrud-pris, og at de alle ydede bemærkelsesværdige præstationer i Betty Nansen Teatrets Reumert-belønnede opsætning af Jane Austens "Stolthed og fordom". De har dog også ydet stor kunst på andre scener: Freja Sandberg Klint ("Maria", Odense Teater), Mathias Bøgelund ("Hils din mor", Folketeatret), Mathilde Arcel Fock ("Mørkt forår" på Edison) og Simon Kongsted ("Tak for lort", Momentum).

Lauritzen-prisen blev også brugt til at sætte fokus på tre spændende sociale initiativer, nemlig "Energi til hinanden", "Aspiranterne" og "Giv-et-år". Bagefter var der både mulighed for at nyde bobler og kager blandt vindere og tabere i Folketeatrets hyggelige foyer.

(Michael Søby)