JOK

af

Bo Lidegaard
Forlaget Gyldendal

★★★★★☆


Danmark har haft 42 statsministre siden demokratiets indførelse i 1848. Flere af statsministrenes navne klinger nok fremmedartet. Det kunne eksempelvis være Peter Georg Bang, Christen Fonnesbech og Niels Neergaard. Modsat virker andre navne bekendte. Disse tæller Carl Theodor Zahle, Hans Hedtoft og Viggo Kampmann. Og så er der en lille håndfuld statsministre, der rager op over dem alle. Blandt dem finder vi Poul Schlüter, Thorkild Stauning, Anker Jørgensen og Jens Otto Krag. 

Sidstnævnte var statsminister over to perioder. Fra henholdsvis 1962-1968 og 1971-1972. Krag var medlem af Socialdemokratiet og indtog flere ministerposter i sin tid i Folketinget. Han var en mand af tiden, men også en mand der blev præget af tiden på godt og ondt.

Den danske historiker og forhenværende topembedsmand i Statsministeriet og tidligere chefredaktør for Politiken Bo Lidegaard har allerede udgivet et mastodontisk tobindsværk om Jens Otto Krag. Nu kommer en ny udgave i et bind med titlen JOK. Den nye og forkortede udgave har blandt andet fået en ny indledning og slutning. Det er stadig ingen pixibog, da værket er på næsten 700 sider. Heldigvis er Lidegaard en virtuos skribent, så man keder sig ikke.

JOK tegner et inciterende, nærgående og kærligt portræt af Krag fra barnsben frem til sin tidlige død. Ingen tvivl om Krag er helten i Lidegaards bog. Det er ikke kun et personligt portræt, men ligeledes et lyslevende tidsbillede af Danmark i en periode, hvor velfærdssamfundet voksede frem, og Danmark markerede sig på den internationale politiske arena. 

Med næsten 700 sider er der plads til meget. Til trods oplever man ikke bogen som tyngende,selvom den er meget detaljeorienteret. Indimellem bliver den dog lidt for leksikalsk i sine beskrivelser. JOK veksler sikkert mellem det private og det offenttlige uden at fortabe sig i personlige banaliteter eller politiske teknikaliteter. 

Et fortællemæssigt kup i bogen er de mange uddrag fra Krags dagbøger. Det giver bogen mere klangbund og øger identifikationen.

Bogen er kronologisk opbygget, men hovedvægten ligger indlysende på voksenårene. Det er stadig interessant at høre, om Krags politiske vækkelse under konfirmationsforberedelserne i Randers.
Særligt forsvarsspørgsmålet lå den unge Krag på sinde. Samtidig hører vi om Krags umættelige appetit på litteratur. Han sluger bogstavelig talt det ene værk efter det andet fra Randers Centralbibliotek.

Efter Krag forlader politik senere i livet, er hans ambition ikke overraskende at blive en fritsvævende ”public intellectual”. Krag tegner endda kontrakt med Politiken om at skrive 47 artikler. Som bekendt går det anderledes, da Krag forfalder til druk og dør i 1978 i en alder af kun 63 år. Man er fristet til at konkludere, at politik var det, der drev Krag i livet, men også det der drev ham i døden.

Ingen bog om Krag uden nogle linjer om hans forhold til kvinder. Lidegaard skriver, at der gik mange kvinder ind og ud af Krags liv. At han var en stor forfører ikke kun på det personlige, men også det politiske plan. Krag var til stærke og selvberoende kvinder.

De to centrale kvinder i hans liv, var han begge gift med. Først med den svenske skuespiller Birgit Tengroth og siden den danske skuespiller Helle Virkner. Forsiden er også prydet med et sommerligt og afslappet billede af Virkner og Krag.

Kvindebekendtskaberne er ikke hovedåren i bogen, men nærmere en digression blandt mange andre. Hovedåren er helt åbenlyst politik. Man er tilbøjelig til at kalde politik for det vedvarende ægteskab i Krags liv. Krag befandt sig mildest talt i centrum af verdenshistorien og må med rette anses som en nøglefigur i den nyere danmarkshistorie.

Bogen beretter således om Danmarks optagelse i EF (nu EU), politiske valgsejre, mordet på J.F. Kennedy i 1963, Nikita Khrusjtjovs besøg i Danmark i 1964, og om Krags politiske forbillede, Vesttysklands socialdemokratiske kansler Willy Brandt.

For ældre læsere vil JOK genopfriske de mange historiske begivenheder, og for yngre læsere kan de blive klogere på danmarkshistorien. Det er en imponerende bedrift Lidegaard har begået med biografien JOK, der sikrer Jens Otto Krag en varig og velfortjent plads i danmarkshistorien.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)