TURIST

★★★★☆☆

Dagens gæster i Kometen (Hvidovres kulturhus) fik sig noget af en overraskelse, da de skulle ind i teatersalen. Som var de turister i en lufthavn skulle de først tjekkes af aparte security-folk, før de kunne indtage deres pladser.

De medvirkende formår både at agere passagerer og personale, hvilket også gav dem en ekstra frihed i forhold til hinanden. Den passager, der bliver bedt om at tage tøjet af, var således den talentfulde danser Jeppe Kaas Vad, men de bonerte publikummer kunne ånde lettet op: Teater Gnu begrænsede nøgenheden til plakaten.

I de morsomme engelsksprogede lufthavnsudkald kom der flere tilbud til de kunder, der lod sig ombooke, bl.a. "en tur i høet". Den slags kunne måske hjælpe på stemningen i diverse lufthavne p.t.

Petras Lisauska bruger sin massive maskulinitet til at agere egocentrisk charterturist, og Mikolaj Karczewski illuderer som perpleks verdensborger, der ikke tåler forandringer. Jeppe Kaas Vad fremstår derimod som en velafbalanceret yogadyrker lige indtil den dag, at hans åndelige cirkler forstyrres, og vækker en uventet aggressivitet til live. Alle tre glimrende på hver deres måde.

Da al transport fra den pågældende lufthavn lukkes ned – inklusiv flyene, er gode råd pludselig dyre for de tre rejsende, og det stiller store krav til fantasien og kreativiteten.

Det kommer til kampe og brutalitet, men også til overraskende ømhed og intimitet, som ingen af dem ville have undværet. Heller ikke publikum.

(Michael Søby)