THE SUPREME GENTLEMAN

(Betty Nansen Teatret)

★★★★☆☆

Betty Nansen Teatrets nye eventforum i den nyligt ombyggede foyer på 1. sal indvies som teaterrum med THE SUPREME GENTLEMAN – skrevet og iscenesat Nanna Cecilie Bang.

En nærgående teateroplevelse med kun een skuespiller foran max. 38 mennesker fordelt på to rækker og med et direkte til tider nærmest brutalt sprogbrud, der svinger fra det hakkende og nervøse til det konfronterende og chokerende.

Ingen tvivl om, at denne mand først og sidst er en stakkel, og at hans stadig mere aggressive udgydelser på nettet er desperate råb om opmærksomhed, der bliver til skrig, fordi han ikke får hjælp og i visse tilfælde til fysiske handlinger, fordi det for ham er de andres skyld, at han har det så dårligt.

Da det er kvinder, der er genstand for hans begær og som ikke vil hans tilnærmelser, er det også primært dem, han vender sit had imod.

Vores mand henvender sig også til publikum – i starten tilsyneladende uskyldigt, men vi mærker hurtigt, hvordan han kan skifte sindstemning på et splitsekund, og reaktionerne fra publikum bliver stadig mere forsigtige til de helt ophører.

Disse afvisninger får kun råberiernes lydniveau til at stige, og som publikum fornemmer man fortvivlende afmagt, som i det mindste munder ud i en vis empati for denne mand, der tilsyneladende ingen anelse har om, hvordan han hjælper sig selv.

Nanna Cecilie Bangs tekst har sin største kvalitet i sin autenticitet. Som iscenesætter tvinger hun os til at se bagved de ord, der bruges. At det lykkes skyldes især Mathias Skov Rahbæk, der virkelig er over sin tekst, og som finder en ganske fin balance mellem det sølle og det farlige.

Mathias Skov Rahbæk gjorde sidste år indtryk som hovedrolleindehaver i TV-serien "Vores sidste sommer". Med sin indsats i THE SUPREME GENTLEMAN får han en art teatergennembrud, og understreger samtidig et særligt talent for at skildre modene unge mænd i eksistentielle kriser.

Forestillingen, der varer ca. 70 minutter, er et samarbejdsprojekt med Aarhus Teater, der spiller samme tekst i en anden udgave med en anden skuespiller i hovedrollen. Den vil blive anmeldt på et senere tidspunkt.

(Michael Søby)