ET FOLKESAGN

★★★★★☆

Sorella Englund og Nikolaj Hübbes version af Bournonvilles ET FOLKESAGN er fra 2011 og kunne sidst nydes på Det Kongelige Teater i sæsonen 2014/15. Genopsætningen i Operaen må derfor derfor betegnes som en begivenhed, man ikke bør snyde sig selv for. 

Ligesom i Hans Brenaas Bournonville-opsætninger mærker man en vis legesyge i denne udgave, som Mia Stensgaard har givet en eventyrlig indpakning med både skønhed og mystik. 

Med sit portræt af Junker Ove føjer Andreas Kaas endnu et poetisk portræt til de efterhånden mange. Hans graciøse bevægelser låner både elegance og skrøbelighed til portrættet af den svigefulde Junker, og i et gigantisk nærbillede fornemmer vi både skønheden og splittelsen i hans sjæl. 

Caroline Baldwin agerer bjergpigen Hilda med både ynde og charme, som Junkeren ikke er ene om at værdsætte. Holly Dorger morer som den svigtede diva Frøken Birthe, selvom hun i passager kommer faretruende tæt på karikaturen.

Tobias Praetorius får en skæg men også sært rørende figur ud af rollen som troldknægten Viderik, og rollen som tante Kirstine spilles nænsomt og yndigt af Mette Bødtcher.

Niels W. Gades musik får format i hænderne på Det Kongelige Kapel under ledelse af Tim Murray. Vi skal dog igennem to pauser, inden forestillingen kan rundes af efter to-og -en halv time, men så får vi også den fulde udgave af en af de store klassikere i Den Kongelige Ballets repertoire. 

 

(Michael Søby)