THE TRAGEDY OF MACBETH

★★★★☆☆

"Macbeth" hører blandt William Shakespeares mest komplekse skuespil, og har da også vist sig at være et af de sværeste at filmatisere.

Berømte instruktører Orson Welles, Roman Polanski og Justin Kursel har alle forsøgt, men Welles’ udgave blev for kunstfærdig, Polanskis version for blodig og Kursels film for dyster. Set i det lys forekommer Joel Coens THE TRAGEDY OF MACBETH som den mest vellykkede til dato, men stadig ikke helt tilfredsstillende.

Der er dog intet at udsætte på Denzel Washington, der fremstår som en magtfuld Macbeth og en overraskende afdæmpet Frances McDormand, der også er medproducent på filmen, tager sig af den krævende hovedrolle som Lady Macbeth. Hun kan dog næppe gøre for, at rollen i filmversionen forekommer reduceret til en stor birolle.

Man bemærker atter Corey Hawkins, der også gjorde sig fordelagtigt bemærket i et helt andet rollefag i musicalen "In The Heights" sidste år. I THE TRAGEDY OF MACBETH er det hans dramatiske gennemslagskraft, der gør indtryk i rollen som Macduff.

Størst indtryk af alle gør dog Kathryn Hunter som heks. Hunter har et forbilledligt CV med flere mandlige hovedroller i Shakespeare-stykker på sit CV og vandt en Olivier Award for sit chokerende portræt af den invalide millionøse i Dürrenmatts "The Visit". Hendes uforlignelige stemme hører blandt de vigtigste ingredienser i filmens ganske originale lydside.

THE TRAGEDY OF MACBETH forventes da også at blive nomineret til en række Oscars bl.a. for skuespil, manuskript efter andet forlæg, filmfotografering, lyd, musik, dekorationer og kostumer – og måske tilmed bedste film og bedste instruktion.

På trods af dette er det ordene, der synes at være det vigtigste for Joel Coen i en grad, at THE TRAGEDY OF MACBETH i passager får karakter af smukt filmet teater. Men kan man give sig hen til Coens sort-hvide drømme-univers og ignorere den lidt selvhøjtidelige atmosfære, der synes at præge dette filmprojekt, så er der mange kvaliteter at hente i filmen for et tålmodigt og sprogbegærligt publikum.