GENGANGERE

★★★★★☆

Pia Jondal fejrer et flot 40-års skuespillerjubilæum ved at takle en af verdensdramatikkens største kvinderoller, Fru Alving i Henrik Ibsens måske allerfineste tekst, GENGANGERE.

Forestillingen, et samarbejde mellem NørregadeTeatret (Lollands Egnsteater!) og Teater 2 tager sig prægtigt ud på Folketeatrets Hippodrom-scene i en gennemsigtig og alligevel hemmelighedsfuld scenografi, som Benjamin La Cour har været konsulent på.

Moqi Simon Trolin har skåret alt overflødigt væk i sin iscenesættelse, og derfor står dramaet klart og gennemlyst – med ordene og skuespillerpræstationerne i fokus.

Pia Jondals Fru Alving er en kvinde, vi kender og forstår. En stærk og overraskende moderne kvinde, der ikke orker mere nonsens og hykleri, og som har lært af en langt livs bitre erfaringer. Overfor hende står Waage Sandø monumentale Pastor Manders, der netop har levet et liv i fornægtelse, og som netop derfor kommer til at gøre så meget skade.

Familien Sandø Jondals tredje medlem Marie Sandø Jondal viser i rollen som tjenestepigen, at hun sagtens kan stå på egne ben. Men også hun må se sine illussioner briste, inden hun kan komme videre i livet,

Thomas Magnussen beviser atter, at han hører blandt vore mest urimeligt underkendte skuespillere. Som den hjemkomne søn, der har en ubehagelig overraskelse i bagagen, formår han virkelig at vise talentets format. Også Kristian Boland, som vi oftest ser i komiske synge-roller får her en kærkommen lejlighed til at vise, hvor dygtig en skuespiller, han også kan være i en alvorlig rolle.

GENGANGERE fremstår som en nærværende og relevant familiegyser – men med flere anstrøg af humor, når hykleriet når nye højder. En frisk og velspillet klassikeropførelse, som man både kan glæde sig over i Maribo og i København.

(Michael Søby)