VENUSEFFEKTEN

★★★★☆☆

Kan det virkelig passe, at VENUSEFFEKTEN er den første 100 procent danske romantiske komedie med to lesbiske kvinder i front? Det kan man i al fald argumentere for, og set i det lys giver begrebet "repræsentation" for alvor en mening.

At Doggy-style-forfatteren instruktøren Anna Emma Haudal er så forhippet på at repræsentere, at vi i løbet af det første kvarter møde diverse bøsser og lesbiske i forskellige størrelser og farver, og naturligvis også en handikappet. Lidt sødt, men også lige lovligt demonstrativt.

VENUSEFFEKTEN udmærker sig ved en ganske sanselig billedside, selvom den lidt for kælne musikside trækker ned. Det forekommer dog opmuntrende at erfare, at også tilsyneladende visne planter kan få et liv.

Johanne Milland Pedersen har en god naturlighed som pigen LIv, der arbejder på forældrenes planteskole. Hun er kæreste med Sebastian (Clint Ruben), men det forhold tror vi ikke et øjeblik på, og han får da også andre interesser.

Liv får heldigvis også et festligt omend temmelig belastende nyt bekendtskab i skikkelse af Josephine Park, der varetager filmens anden hovedrolle Andrea med en tilsyneladende grænseløs uforfængelighed og en god portion selvironi.

Anne Sofie Wanstrup viser for anden gang i denne filmsæson, at hun kan levere replikker, der bider, og Sofie Grøbøl yder filmens smukkeste præstation som moderen, der overkommer alt, men kun sjældent værdsættes for det. Dejligt er det ligeledes at se Lars Mikkelsen og Anette Støvelbæk – ikke mindst sammen.

VENUSEFFEKTEN strutter lidt for meget af selvglæde, og havde man hørt ordet "fisse" een gang mere i løbet af de 104 minutter, filmen varer, var man løbet skrigende ud af biografen. Nu glæder man sig i det mindste over, at alle landets lesbiske piger og kvinder endelig har fået deres helt egen hold-i-hånd film.