DE USKYLDIGE

★★★☆☆☆

Den norske instruktør Eskil Vogt er i Danmark kendt for sin interessante debutfilm "Blind" og for sit manuskriptmæssige bidrag til Joachim Triers film inklusive en af årets Cannes-prisvindere, "Verdens værste menneske".

Også DE USKYLDIGE vakte opsigt på filmfestivalen i Cannes. Eskil Voigts chokerende gyser tager også med ind i en overnaturlig verden, der udspiller sig i et trist boligkvarter, hvor for mange børn er overladt for længe til dem selv.

Det gælder også pigen Ida og hendes svært autistiske søster Ida, som hun er jaloux på, eftersom hun får hovedparten af moderens opmærksomhed. I det skjulte niver Ida sin søster og værre bliver det, da hun møder en dreng, der også synes at have sadistiske tilbøjeligheder.

DE USKYLDIGE fremstår som en smukt fotograferet rædselshistorie, der minder os om, hvor lidt vi ved om børns færden og adfærd. Rakel Lenora Fløttum er rystende god i al sin uskyldighed som Ida, og Alva Brynsmo Ramstad gør ligeledes indtryk som Anna.

DE USKYLDIGE rummer nogle psykologiske uoverensstemmelser og rent etisk må man også overveje, om man vil se en film, hvor børn mishandler dyr og hinanden. Men man må samtidig erkende, at DE USKYLDIGE har intentioner, der går langt udover diverse slamgysere, og en vis kunstnerisk værdi kan man heller fratage den.