GJORSLEV – en bispeborg på Stevns

★★★★★☆

Redigeret af Jesper Jørgensen

Slotsforlaget

Forestillingen “Kai Normann og krigen” har ikke blot været en af teatersæsonens liflige overraskelser, men fordi forestillingen spillede på bispeborgen Gjorslev, hvor en del af handlingen tilmed fandt sted, har interessen for Gjorslev fået en renaissance.

Vil man vide mere om Gjorslet, gør man klogt i at erhverve sig den definitive bog om dette enestående bygningsværk fra Danmarks middelalder. “GJORSLEV – en bispeborg på Stevns” er forbilledligt redigeret af Jesper Jørgensen, og rummer et stykke værdifuldt kulturhistorie, der kan føres helt tilbage til den filmaktuelle Margrete den første. En lang række relevante fotos og tegninger bidrager til at gøre historien levende.

Vi møder en broget skare af kongelige, adelige, nyrige købmænd og dygtige landmænd – helt frem til Tesdorpf-familien, der har formået at føre godset ind i en ny tid.

Vi kommer vidt omkring i historien i løbet af de næsten 500 sider. Vi hører om de dramatiske omstændigheder omkring Ellen Gottschalch og Kai Normann Andersens ophold under krigen forud for deres flugt til Sverige. Lone Kühlmann fortæller om sin tid som husholdningselev i starten af 60’erne og Søren Lundqvist berettter om udfordringerne ved bevaringen af godset.

Diverse navneregistrer gør tilmed bogen særdeles anvendelig – ikke blot for efterkommere af Tesdorpf-familien

“GJORSLEV – en bispeborg på Stevns” er i sandhed et digert værk, som formår det umulige – at leve op til godsets uforlignelige historie.

(Michael Søby)