SÅDAN UNDGÅR VI KLIMAKATASTROFEN

★★★★☆☆

 af Bill Gates

Forlaget Gyldendal

Bill Gates kender de fleste nok som grundlæggeren af softwarefirmaet Microsoft. Det har gjort ham styrtende rig, men de mange penge har han hverken gemt af vejen eller ødslet væk. Sammen med konen Melinda har de oprettet en fond, der har som formål at udrydde fattigdom og kæmpe for lighed. Verdens mest presserende problemer ligger Gates meget på sinde.

I bogen SÅDAN UNDGÅR VI KLIMAKATASTROFEN konfronterer han vel den største trussel, menneskeheden står overfor her og nu – global opvarmning. Bogen er lige dele indføring i diverse energiformer og miljøspørgsmål, og samtidig giver den flere konkrete bud på, hvordan vi i fællesskab løser klimakrisen. Alternativet er ikke et alternativ. Vi har intet valg.

Bogens nøgletal er 51 milliarder. Tallet refererer til den mængde drivhusgasser, verden tilfører atmosfæren hvert år. Gates’ mission er at reducere dette tal til et rundt nul. For at opnå dette mål kræver det grøn teknologi, som skal frembringes og forbedres via menneskelig opfindsomhed.

Gates er urokkelig optimist, og tror på det kan lade sig gøre. Som bekendt er Gates en af verdens rigeste mænd, og han kalder sig derfor en ufuldkommen budbringer. Verden har ikke brug for flere rige mænd, som han nøgternt skriver. Han indrømmer ligefrem, at han tog med privatfly til klimatopmødet i Paris. Modsat har Gates investereret milliarder i virksomheder, der satser på grøn teknologi, så helt diskvalificeret er han ikke.

SÅDAN UNDGÅR VI KLIMAKATASTROFEN er en meget faktuel bog, men den drukner ikke i facts og indviklet videnskab. Gates møder læseren i øjenhøjde og formidler sin viden på en enkel og præcis facon. Således hører vi om alt fra naturbrandes indvirkning på CO2-udledning, stigende antal asylansøger grundet klimaforandringer og COVID-19. Undervejs henvises til historiske begivenheder som The Great Smog of London i 1952, der dræbte 4000 mennesker.

En interessant oplysning i bogen vedrører energikilder. Da kul blev introduceret i 1840, gik der 60 år, før det udgjorde 50 procent af verdens energiforsyning. Tilsvarende nåede naturgas kun op på 20 procent fra 1930-1990. Overgange fra energikilder tager med andre ord lang tid. Faktisk er bogen spækket med den slags oplysninger og statistiker, hvilket indlysende gør læseren klogere og endnu bedre klædt på, næste gang snakken falder på klima i privatlivet.

Vi hører også om Gates’ fascination af kraftværker og dennes besøg på Island med sønnen Rory. Her besøgte de et kraftværk tæt på Thrihnukagigur-vulkanen, og her går det op for Gates, hvor vigtigt det er at opnå alle fordelene ved billig og driftssikker strøm uden at udlede drivhusgasser. Samtidig priser Gates atomteknologi og fremhæver virksomheden TerraPower, som han var med til at grundlægge i 2008.

Gates peger desuden på store fremskridt som tørketolerant majs, og ris der kan modstå oversvømmelser. Hvis man skal rejse en kritik af bogen, er det manglende fokus på vestens hovedansvar for den misere, vi er havnet i. Dertil rejser der sig også en række etiske implikationer i forbindelse med bestemte teknologier såsom atomkraft. Det skøjter Gates henover.

Samlet set er SÅDAN UNDGÅR VI KLIMAKATASTROFEN stadig en god, velformidlet og bevidstgørende bog, der planter håb i læseren.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)