CPH: DOX 2024

cphculture.dk anbefaler følgende 15 film:

ABBA – IMOD ALLE ODDS
James Rogan / Storbritannien / 2024 / Verdenspremiere / 90 min
Verdenspremiere på den ultimative film om det ultimative popband, der på 50-året for ABBAs sejr i Eurovision fortæller bandets historie i de gyldne år mellem 1976 og 1980.

A DANGEROUS BOY
Ole Bendtzen / Danmark / 2024 / Verdenspremiere / 90 min
Virkeligheden overgår fiktionen i historien om den islandske teenage-hacker Siggi, der blev Julian Assanges sidekick i en vanvittig historie om paranoia, efterretningstjenester, misbrug, venskab og forræderi. En coming of age-film, der ikke ligner nogen andre.

DANCE FIRST
James Marsh / Storbritannien, Ungarn & Belgien / 2023 / 100 min
Gabriel Byrne spiller Samuel Beckett i den Oscar-vindende dokumentarist James Marshs biopic over det litterære genis liv og gerninger. Mennesket bag myten er skildret med humor og ironi i en cinematisk portrætfilm.

DEN TABTE NOTESBOG
Ida Marie Gedbjerg Sørensen / Danmark & Ungarn / 2024 / Verdenspremiere / 80 min
Fundet af en dagbog med nøje optegnelser over en ungarsk mands 2158 biografbesøg bliver til en fortælling om en splittet familie, der holdes sammen af en fælles kærlighed til film.

EROS
Rachel Daisy Ellis / Brasilien / 2024 / International Premiere / 108 min
Brasiliens ‘love motels’ er et seksuelt frirum, hvor fantasi bliver til virkelighed. Da filmskaberens egen date aldrig dukker op får hun i stedet en god idé til en film. Resultatet er et kaleidoskopisk indblik i en fræk og meget menneskelig parallelverden.

HOUSEWIFE OF THE YEAR
Ciaran Cassidy / Irland / 2024 / Verdenspremiere / 77 min
Det var en anden tid! De kvindelige deltagere i et irsk tv-show med en ikonisk gentleman-vært ser tilbage på et beige-farvet kapitel i tv-historien. Mere end underholdende kitsch, med nogle herligt slagfærdige damer i vinderrollen.

IN RESTLESS DREAMS: THE MUSIC OF PAUL SIMON
Alex Gibney / USA / 2023 / 209 min
Den legendariske sanger har endelig fået den store portrætfilm, han har fortjent. Oscar-vinderen Alex Gibney opruller Paul Simons livsværk, fra tiden med Art Garfunkel over solo-højdepunktet ‘Graceland’ til det seneste album.

LIVET OG ANDRE PROBLEMER
Max Kestner / Danmark, Sverige & Storbritannien / 2024 / Verdenspremiere / 100 min
Meningen med livet, døden og alt det andet? Få et veloplagt og fantasifuldt svar i Max Kestners eventyrlystne film om en ung, københavnsk giraf, der bliver international stjerne.

MILLI VANILLI
Luke Korem / USA / 2023 / 106 min
Fra kometkarriere til tabloid-tragedie. Få de ufortalte detaljer i lip-synch-skandalen over dem alle i denne ’stranger than fiction’-fortælling om popduoen bag megahittet ’Girl You Know It’s True’.

RYUICHI SAKAMOTO | OPUS
Neo Sora / Japan / 2023 / 103 min
20 kompositioner, fem årtier, én performance. Med eftertiden som eneste publikum klimprer den japanske stjernekomponist sit eget musikalske testamente på tangenterne i den sidste optræden før sin død. Intimt, majestætisk og minimalistisk indfanget af maestroens egen søn.

SWAN SONG
Chelsea McMullan / Canada / 2023 / 103 min
En kærlighedssonate til ballet og ‘Svanesøen’ med alt, hvad det indebærer af hård træning, lavt selvværd, drømme, racisme, forløsning og forstokkede traditioner, der (måske) er i gang med at blive lavet om.

THE MANY LIVES OF ÉDOUARD LOUIS
François Caillat / Frankrig / 2023 / 72 min
En af samtidens vigtigste forfattere inviterer os på en personlig spadseretur gennem den fortid, han har gjort op med i sine selvbiografiske romaner. Klasse, kultur, seksualitet, identitet og dannelse – Édouard Louis taler af erfaring.

THEY SHOT THE PIANO PLAYER
Fernando Trueba & Javier Mariscal / Spanien, Frankrig, Holland, Portugal & Peru / 2023 / 103 min
En film noir i farver, der bringer bossa novaens storhedstid tilbage i flotte animationer og til et jazzet soundtrack – og som fortæller den spændende om en af Brasiliens mest legendariske jazzpianisters mystiske forsvinden. Jeff Goldblum lægger stemme til!

THIS IS BALLROOM
Juru ‎ & Vitã ‎ / Brasilien / 2024 / Verdenspremiere / 94 min
En vild og svedig uptempo-hyldest til det brasilianske ballroom-miljø, hvor LGBTQ+- og ikke-hvide mennesker skaber det kreative frirum, de ikke er tilladt i det omkringliggende samfund.

VORES FARS SOL
Jasper Spanning & Rosalinde Mynster / Danmark / 2024 / Verdenspremiere / 59 min
Et søskendepars kærlige, poetiske og personlige filmdigt til deres afdøde far, skuespilleren Søren Spanning.