COPENHAGEN SUMMER DANCE 2023

★★★★★☆


Copenhagen Summer Dance er også i år en fornøjelse – især når solen skinner på det luftige pladser for enden af Ofelia Plads med vandet som den smukkest tænkelige baggrund for danserne.

Denne dejlige eftermiddag lægger man ud med den unge koreograf Justin Rapaports lette og legende “Passing By”, der danses lige netop sådan af Edward Pearce og Vasco Ventura fra Dansk Danseteaters ensemble til besnærende musik af Moby.

Herefter får vi et appetitvækkende uddrag af “Mit stille hjem” iscenesat af David C. Price og produceret i samarbejde med Holstebro Dansekompagni. Forestillingen er blandt andet bemærkelsesværdig, fordi den er blevet til i mødet med tre ukrainske danserinder, der efter den russiske invasion flygtede til Danmark i 2022. De tre danserinder Yekateriena Bysheva, Kateryna Kuznetsova og Oleksandra Maksimchuk har alle bidraget til koreografien, og forestillingens alvor kommer ikke mindst frem i deres selvstændige dramatiske udtryk.

Vi oplevede en sanselig formidling af en krigstilstand og den ukrainske musik – både folkemusikken og kærlighedssangen – bidrog til den emotionelle resonans. Blandt de øvrige medvirkende bemærkede man glæde Holstebro Dansekompagni kunstneriske leder Marie Brolin-Tani, der stadig er en udtryksfuld danser og som gav den ældre generation en fysiske stemme.

Uddraget af denne bemærkelsesværdige krigsballet blev forestillingens hjerte, og forhåbentlig får vi også mulighed for at opleve værket som helhed i København på et senere tidspunkt.

Dansk Danseteaters faste stab fik lov til at shine i Dorotea Saykalys “The Watchers”, der dog nok led lidt under at komme efter den ligeledes alvorlige “Mit stille hjem”. Andreas Westmarks musik vedblev alligevel med at fascinere i dette undersøgende sci-fi inspirerede værk. Men lidt mere humor ville have klædt “The Watchers”, der også syntes at savne fokus på trods af dansernes fine individuelle indsatser.

At COPENHAGEN SUMMER DANCE også i 2023 hitter hos publikum, skal der dog ikke herske tvivl om, men “Mit stille hjem” vil blive i sindet, selv når de lyse nætter for alvor går på hæld.

(Michael Søby)