COPENHAGEN INTERNATIONAL IMPROFESTIVAL

Nationalmuseets biograf 21. – 27. marts 2016

★★★★☆☆

For tredje gang kan man i København opleve en hastigst voksende international Improfestival – denne gang i Nationalmuseets biograf. Her vil der hver aften være Improv Comedy Show i den populære og indflydelsesrige "long form", der har inspireret diverse stand up-komikere såvel som forfatterne bag de bedste amerikanske og danske sitcoms. Der vil i dagtimerne desuden være mulighed for at deltage i workshops ledet af en række af de undervisere, der optræder i løbet af festivalen.

The Rebellion (UK) ****
Ved åbningsarrangementet mandag aften blev det den britiske Improv-gruppe "The Rebellion", der lagde ud. Udgangspunktet for deres improvisationer skulle egentlig have været titlen på en sang, men blev dog noget andet, uden at det dog gik ud over morskaben.

Vi havnede i et såkaldt "Break-room", hvor et par beredvillige fyre agerede en slags par, der havde navngivne æg i køleboksen med henblik på kunstig befrugtning. Man havde ikke indtryk af, at denne gruppe havde mange hæmninger, men trods en vis liderlighed – mest på det mundligt plan – beholdt de dog tøjet på.

I dette Break-room kunne man også møde en vidunderligt akavet pige, som parret ikke kunne lide, fordi hun altid beklagede sig – og med en irriterende amerikansk accent! Gruppens fjerde medlem, en robust pige, kom nu på scenen – som mand. Og dermed øjnede flere af stykkets øvrige karakterer en mulighed for forløsning i mere end een forstand.

Forcen ved "The Rebellion" var deres evne til at finde ro på scenen, og tro på at deres improvisationer kunne bære. Og så skadede det bestemt heller ikke, at man sad med følelsen af, at disse fire kunne finde på hvadsomhelst.

Oslo Longform (NO) ***
Oslo Longform fik ordet "Island" stukket ud fra publikum, og snart væltede det ned med lava og gruppens medlemmer havede vistnok i en varm kilde. Det norske hold udmærkede sig ved improvisationer, der ikke blot tilstræbte realistiske situationer mellem mennesker, men som også tillod mere abstrakte positurer, der gav deres halve time en vis visuel kvalitet.

Ikke alle var dog lige gode til at holde masken undervejs, men stjernen var en gut ved navn Arne, der med cool nørdet attitude, der synes inspiret af Jim Parsons ("The Big Bang Theory"), leverede chokerende nyheder. Som da han ret ligefrem fortæller sin kæreste gennem næsten 10 år, at han har været sammen med en anden. Her berørte improvisationerne noget, der gjorde ondt, og så blev det faktisk sjovest, fremfor når der bare pjankes udisciplineret.

Det var dog som om, at emnet "Island" blev glemt undervejs, og det trækker ned. Endvidere sad flere af deltagerne efterfølgende og forstyrrede med mobiler og filmkameraer, da deres kolleger gik på – det må siges at være dårlig stil.

CIFF CAST *****
Festivalens initiativtager og medarrangør, den tidligere barneskuespiller Stefan Pagels Andersen ("Mirakel") indgik i den afsluttende gruppe, der modsat de øvrige aldrig havde arbejdet sammen før. Men da de alle underviste i improvisationer for en række af verdens førende improhold, havde de ikke svært ved at samarbejde om en historie med udgangspunkt i ordet "Pandekager".

Man fornemmede snart en grundlæggende teknisk kunnen, og større skarphed i de engelske replikker. Faktisk blev pandekagehistorien så inspirerende, at man godt kunne se en lille komedie, hvor pandekager både tjener som trøstespisning og noget man laver i en slags overspringshandling.

Beretningen om de to brødre, der havde været sammen med den samme blondine blev elegant parret med en kær vignet om et forældrepar, der insistrerede på at bage kage for deres store dreng (medio 30erne!), selvom han gjorde alt for at gemme sig for dem.

Samlet set fik vi en god fornemmelse af alsidigheden indenfor "long form", og de muligheder, som formen afstikker. Så man kan roligt begive sig til Nationalmuseet i denne uge, og få udvidet sit kendskab til denne særlige form for komik.

Billetter kan købes via: http://www.cphimprofestival.com/

Program:

TIRSDAG 22/03/2016 20.00:
IMPROV COMEDY SHOW
med
Impeerium (EST)
BO 838 (NO/DE)
Stefan-ie (DK)
og CIIF-holdet, der omfatter deltagere fra verdens bedste Improv-grupper, UCB NY, UCB LA and iO Chicago!

ONSDAG 23/03/2016 20.00:
IMPROV COMEDY SHOW
med
Specialklassen (DK)
The Rebranded (UK)
og CIIF-holdet, der omfatter deltagere fra verdens bedste Improv-grupper, UCB NY, UCB LA and iO Chicago!

TORSDAG 24/03/2016 kl. 20.00:
IMPROV COMEDY SHOW
med
The Royal Stage Monkeys (DE)
American Girls (USA)
CBS Improv (DK) og CIIF-holdet, der omfatter deltagere fra verdens bedste Improv-grupper, UCB NY, UCB LA and iO Chicago!

FREDAG 25/03/2016 kl. 20.00:
IMPROV COMEDY SHOW
med
Impeerium (EST)
The Mannequin Room (USA)
CIIF-holdet, der omfatter deltagere fra verdens bedste Improv-grupper, UCB NY, UCB LA and iO Chicago!

LØRDAG 26/03/2016 kl. 20.00:
IMPROV COMEDY SHOW
CBS Improv (DK)
Eliza Skinner’s Musical (US) 8 CIIF-holdet, der omfatter deltagere fra verdens bedste Improv-grupper, UCB NY, UCB LA and iO Chicago!

For mere info om festivalen, work-shops og de medvirkende: www-cphimprofestival.com