CLOSE TO VERMEER

★★★★★☆

Suzanne Raes har begået en fremragende dokumentarfilm om tilblivelsen af verdens største Johannes Vermeer-udstilling på Rijksmuseum i Amsterdam. Filmen præsenteres ved en række visninger i Grand biografen i et samarbejde mellem Statens Museum For Kunst og Camera Film.

Filmens hovedperson er Gregor Weber, Rijksmuseums utrættelige kurator, der besvimede første gang, han så Vermeer-billeder, og som nu runder sin karriere af med den definitive Vermeer-udstilling. Det betyder, at han må rejse verden rundt for at sikre sig nogle af de relativt få Vermeer-billeder til udstillingen samtidig med, at han skal forholde sig til nye teorier om Vermeers arbejdsprocesser samt verificering af værker, der måske-måske ikke kan tilskrives den store kunstner.

CLOSE TO VERMEER tager os ikke bare ind i Vermeers univers, men også i de mekanismer, der styrer den moderne kunstverden. Peter Webbers spillefilm “Pige med perleørering” blev en global succes med Scarlett Johansson i titelrollen, og gjorde Vermeers poetiske pigeportræt til genstand for en form for franchising, som man troede var forbeholdt “Mona Lisa” af Leonardo da Vinci.

CLOSE TO VERMEER afspejler også den passion, der gudskelov stadig findes i de kreative kunstmiljøer, og man får i den grad lyst til at fordybe sig i billederne på grund af de medvirkendes smittende begejstring for selv de mindste detaljer i små malerier. Vi er i al fald ikke i tvivl om, at den totalt udsolgte udstilling også har været en betydelig kunstnerisk triumf.

Bemærk at CLOSE TO VERMEER kun vises med engelske undertekster.