CINEMA MADE IN ITALY 2024

★★★★★☆

Program:

Søndag den 9. juni kl. 18.30: Rapito (Kidnapped) af Marco Bellocchio
Mandag den 10. juni kl. 17.00: Una sterminata domenica af Alain Parroni
Mandag den 10. juni kl. 19.15: Lubo af Giorgio Diritti
Tirsdag den 11. juni kl. 17.00: Patagonia af Simone Bozzelli
Tirsdag den 11. juni kl. 19.15: Enea af Pietro Castellitto
Onsdag den 12. juni kl. 17.00: El paraíso af Enrico Maria Artale
Onsdag den 12. juni kl. 19.00: La chimera af Alice Rohrwacher

Ekstravisninger i Gloria Biograf (Rådhuspladsen 59):


Mandag den 17. juni kl. 17:30: Enea
Mandag den 17. juni kl. 20:00: Patagonia

Tirsdag den 18. juni kl. 17:30: El paraíso

Tirsdag den 18. juni kl. 20:00: La chimera

Onsdag den 19. juni kl. 20: La chimera

CINEMA MADE IN ITALY 2024

Filmfestivalen CINEMA MADE IN ITALY er på få år blevet årets mest skattede filmbegivenhed blandt elskere af italienske film.

I år åbnede festivalen med veteranen Marco Bellocchios anmelderroste RAPITO (også kendt under sin internationale titel “Kidnapped”). Marco Bellocchio fik sit internationale gennembrud i midten af 60’erne med mesterværket “I pugni in tasca” (“Fists in the pocket”), og siden er det blevet til prisbelønnede værker som “Salto nel vuoto” med Michel Piccoli og Anouk Aimee og “Vincere” med Giovanna Mezzogiorno og Filippo Timi. Begavede film for voksne mennesker og med prisbelønnede skuespillerpræstationer.

RAPITO *****

RAPITO bygger på en sand historie, der starter i 1858 i det jødiske kvarter i Bologna. Pavens soldater banker på døren hos Mortara-familien på grund af en ordre fra kardinalen. De er kommet for at tage seksårige Edgardo med sig til Rom. Uden at at vide om det, er Edgardo blevet hemmeligt døbt af sin sygeplejerske. Ifølge det pavelige dekret skal drengen opdrages katolsk og derfor må hans forældre enten konvertere eller miste deres søn for altid. Marco Bellocchio har skabt et storslået drama om religiøse konspirationer og en families desperate kamp for genforening.

UNA STERMINATA DOMENICA ****

Alain Parroni vandt de internationale filmkritikeres Fipresci-pris i Venedig for UNA STERMINATA DOMENICA. Vi følger tre nihilistiske teenagere, mens de kæmper med at navigere i en verden, der ikke synes at have meget at tilbyde dem: Brenda er gravid. Alex, som netop er fyldt nitten, står over for at blive far. Og Kevin er lidt af en løs kanon. Året er 1999, det er sommer, og trioen kører rundt i Rom i en gul cabriolet. Undervejs begynder Alex at arbejde for en lettere livstræt tysker (Lars Rudolph), men ellers er det mest uden mål og med: Der tømmes lommer på turister og festes uden bekymring for morgendagen – til tonerne af Shirō Sagisus episke soundtrack.

LUBO *****

Franz Rogowski yder en mageløs præstation som den omvandrende gademusikant LUBO, der i 1939 tvangsindkaldes til den schweiziske hær i forventning om en mulig tysk invasion. Mens Lubo gør tjeneste, får han besked om, at hans kone er død, og at hans tre små børn er blevet taget af staten som en del af et nationalt genopdragelsesprogram for børn tilhørende det Jenische mindretal. Lubo flygter fra sin enhed, påtager sig en ny identitet og begynder en desperat jagt på sin splittede familie. Filmen, der er instrueret af Giorgio Diritti bygger på en virkelig historie, og på trods af en spilletid på henved tre timer, keder man sig ikke et minut.

ENEA ****

Enea og hans bedste ven, Valentino, elsker vilde fester og stoffer. Deres udsvævende liv i Roms natteliv kan virke kriminelt på andre, men for de to mænd er den ekstreme livsstil et udtryk for venskab og kærlighed. Men deres grænseløse adfærd dækker også over en melankolsk far, en bror med problemer i skolen, en mor overvældet af kærlighed og en smuk pige – samt en lykkelig slutning og en lykkelig død. Filmen er ikke mindst et visuelt spektakulært drama – i øvrigt med instruktøren Pietro Castellittos far, Sergio Castellito, på rollelisten.

PATAGONIA *****

Længslerne driver værket i Simone Bozzellis eksplosive road movie – en af de stærkeste italienske debutfilm i lang tid. Historien udspiller sig i en lille, klaustrofobisk by i Abruzzo, hvor den 20-årige Yuri (et eklatant gennembrud fra Andrea Fuorto) bor sammen med sin tante. Til en fødselsdagsfest møder han Agostino, en rejsende entertainer, som både frister ham med sin seksualitet og sit vagabondliv. De to håber at kunne finde friheden sammen, men forholdet udvikler sig i en uheldig retning, hvor vold, stoffer og magtspil udfordrer deres fælles drøm.

EL PARAISO ****

Enrico Maria Artales karakterstudie vandt hele tre priser på filmfestivalen i Venedig, herunder bedste italienske film. I et lille hus, isoleret i udkanten af ​​Rom lever en illegal indvandrer fra Colombia og hendes voksne søn Pablo en pænt udsigtsløs tilværelse. De pakker narkotika for de lokale narkohandlere. Det eneste, de har, er hinanden. Men deres stærke bånd udfordres, da Pablo møder en ung kvinde, der også er involveret i narkotikahandel. Da moren pludselig dør, eskalerer situationen for Paolo. Han vil sone sin skyld ved at smugle hendes aske hjem til Colombia, så hun kan finde hvile i sit hjemlands jord.

LA CHIMERA *****


Alice Rohrwachers fortryllende opfølger til ’Lazzaro den lykkelige’ foregår i 1980’ernes Toscana, hvor en ung britisk arkæolog, Arthur (vidunderlige Josh O’Connor fra “The Crown”), slutter sig til en munter bande af såkaldte Tombaroli, der lever af at plyndre gamle, etruskiske grave. Handlen med de historiske fund og den berigelse, der følger med, kan dog ikke udfylde den tomhed, Arthur bærer efter tabet af sit livs store kærlighed, Beniamina, som han håber at blive genforenet med, hvis han kan finde den legendariske dør til underverdenen.

Blandt de øvrige medvirkende på den attraktive rolleliste er Isabella Rossellini og instruktørens søster Alba Rohrwacher. TIME Magazine har netop kåret film som en af filmsæsonens 10 bedste film.