CALLAS – PARIS, 1958

★★★★★☆


Jean Cocteau, Brigitte Bardot og Gérard Philipe var blandt de franske verdensstjerner, der overværede den legendariske koncert d. 19. december 1958 i Pariser Operaen, da verdens mest berømte operasangerinde Maria Callas fik sin debut i den franske hovedstad.

En uforglemmelig oplevelse, som heldigvis er blevet bevaret for eftertiden, og nu restaureret, farvelagt og digitaliseret i Dolby Atmos og 4K. Flere danske biografer markerer heldigvis også Maria Callas’ 100-års jubilæum ved at vise denne blændende optagelse med Callas på toppen af sin kunstneriske formåen.

Man kan mene, at der har været sangerinder med endnu større stemmer, men Callas havde hele pakken: En smuk og fyldig stemme, dramatisk sans og en forførisk skønhed. Det forstod gæsterne i Pariser Operaen i den grad at værdsætte.

Man kan også mene, at den digitale lyd virker en anelse hårdere, men den debat bør man tage efter filmen – for kvaliteterne ved denne gengivelse overskygger så klart forbeholdene.

Aftenen bød på hendes signaturrolle, Normas “Casta diva” af Bellini, efterfulgt af ”Miserere-scenen” fra Verdis opera ’Trubaduren’, men hun overraskede mest med sit lune i “Una voce poco fa” fra ’Barberen i Sevilla’ af Rossini. Klimakset indtraf dog i anden halvdel, hvor publikum blev mødt med en fuldt opsat opførelse af Tosca, 2. akt. Det efterfølgende bifald var øredøvende og også i biografsalen udbrød der applaus.

CALLAS – PARIS, 1958 er den smukkest tænkelige hyldest til den afdøde sangerinde og kan eventuel suppleres med dokumentarfilmen “Callas By Maria”.