KONGEN LEVE

★★★★☆☆

af Alexander Mayah Larsen

Forlaget Gyldendal

Fordomme om digte findes i mangefold. De påstår, at digte er alt for højtidlige, knudrede, utilgængelige og snirklede. Rent ud sagt spild af tid. Intet kunne være mere forkert. Digte kan være ligetil, humoristiske og personlige.

Hvis man vil have syn for sagn, kan man bare læse skuespiller og dramatiker Alexander Mayah Larsens kradse, komiske og kærlige debutsamling KONGEN LEVE.

Digtsamlingen er et portræt af Alexander Mayah Larsens patriarkalske far, der går under navnet baba. Han er eneherskeren i familien og oprindelig iransk flygtning. Samlingen er opdelt i 4 hovedafsnit, og digtene er tematisk forbudne og benytter en synlig kronologi.

Således skildres livet i Iran som det første i det sansemættede digt “Dadelmarken”, og den farefulde flugt portrætteres i “Alhamdulellah”. Herefter får læseren snesevis af sirlige stemningsindtryk fra københavnerforstaden Mørkhøj.

I digtet “Velkommen til Danmark” hører vi om babas ihærdige forsøg på at blive et ”pragteksemplarisk forbillede”. Digtene handler ikke kun om baba. Digterjegets egne oplevelser trænger sig også på. Vi hører om en pirrelig sanseoplevelse i digtet “Baywatch”:

“Cello-pigen fra parallelklassen siger hun har set en
omskåret
så jeg viser hende min omskårede
det er bare en forhudsforsnævring
siger jeg
og får mit første blowjob”

Den lakoniske og underspillede stil mestrer Alexander Mayah Larsen til fulde. Samlingens sjoveste digt er vel nok “Lærdom 1”. Det er en rablende opremsning af alt det baba har lært digter-jeg’et.

Nogle af digtene er lidt banale, men bundniveauet er stadig ret højt. Karakteristisk for samlingen er et råt, karsk og ungdommeligt sprog. Uden patos og svulstige billeddannelser. Heller ingen rim eller metrik. Digtene kan bedst betegnes som prunkløs knækprosa, som kredser om kultursammenstød, kriminalitet, kønsroller og kærlighed. Den konstante vekselvirkning mellem det alvorsfulde og det letbenede giver samlingen en befriende spændstighed og livvidde.

Et andet stærkt digt i samlingen er “Konvertering”. Her introducerer digter-jeg’et sin kæreste til baba, der hurtigt spørger ind til familieforøgelse. Bag den frejdige og frimodige skrivestil gemmer der sig en besk sandhed om, at livet i Danmark ikke er lutter lagkage. Baba bliver også skilt og bliver senere syg, hvilket der berettes rørende om i udpluk fra Whatsapp-beskeder.

I de senere år har en række forfattere med udenlandsk baggrund haft deres indtog på den litterære scene. Det gælder navne som Alen Mešković, Lone Aburas og Yahya Hassan.

Med KONGEN LEVE har dansk litteratur fået endnu en tiltrængt og forfriskende stemme, der pendulerer ubesværet mellem to forskellige kulturer og som absolut er værd at lytte på og vente mere af. Alexander Mayah Larsen leve.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)