COPENHAGEN PRIDE 2021

Copenhagen Pride blev allerede skudt i gang i forbindelse med åbningen af CPH QUEER THEATRE FESTIVAL, der samlet set må anses som den væsentligste teaterbidrag til årets Pride. En række nye initiativet på tværs af landegrænserne vil forhåbentligt bidrage til at gøre Queer Theatre mere synligt på landsplan.

I forbindelse med åbningsreceptionen i Folketeatrets flotte foyer, hvor den gloriøse sangerinde Ramona Macho gav et par smagsprøver på sin cabaret, der netop spiller på Folketeatret d. 17/8 kl. 21.00. Herefter fik publikum pludselig en interaktiv rolle som gæster til en syret homofest på Berliner-natklubben "Berghain".

Åbningsstykket syntes dog først og fremmest valgt på grund af dets repræsentative kvaliteter fremfor de kunstneriske, og det kan man undtagelsesvis godt forsvare i denne sammenhæng. Dramatiker Magnus Iuel Berg er ellers manden bag det mesterlige stykke "I støvet fra regnen", men denne gang får han ikke skabt nogle karakterer, der for alvor interesserer, og vi fænges aldrig for alvor.

En af festivalens ledere, Jeremy M. Thomas, har ellers iscenesat forestillingen ganske dynamisk, men måske skulle både dramatikeren og iscenesætteren have givet mere plads til roen, så vi kom til at kende disse karakterer bedre. Nu virker de bare overgearede og sært ligegyldige, også fordi musikken fik lov til at dominere for meget.

Daniel Niel Ash virkede denne gang fejlplaceret som seksuel tvetydig ung mand på afveje. men han.glimrede ellers i "The Shy Manifesto", som heldigvis også er blevet en del af festivalen-
Fra og med d. 16/8 kl. 19 bliver det muligt at opleve Folketeaters online-succes "Den unge Elias’ lidelser" som live-teater på selve Folketeatret. Den unge digter Elias Sadaq spiller sig selv i en smertefuld identitetsrejse.

Neil Labutes saftige komedie THE MONEY SHOT kan opleves som en festilig camp-udgave af "Hvem er bange for Virginia Woolf?", hvor to par mødes til civiliseret samvær – med fatale konsekvenser. Vi er i Hollywood – hvor to skuespillere skal finde en løsning på deres fælles erotiske scene – med velsignelse fra deres partnere.

Iscenesætter Jeremy M. Thomas har besat rollerne kløgtigt og giver alle fire medvirkende plads til at folde sig ud: Dina Rosenmeier som falmende diva, Tomm Voss som selvfed machomand, Dorte Rømer som divaens rapkæftede kæreste og Mikka Deleuran som et ikke alt for opvakt men heller ikke dumt spiseforstyrret pigebarn.

GLORY BOX byder på et gensyn med den stærkt ekspressive performance kunstner Moira Finucane, der ikke skåner sig selv eller publikum. Splattereffekter og kvindelig nøgenhed blandes i en besk cocktail, og man føler sig egentlig lettet over, at det meste af hendes show blot er en transmission.

I foyeren i Folketeatret forsøger nogle dansepiger at give optagelsen et præg af live-teater, men det er alt for pænt og ufarligt i forhold til transmissionen. Moira Finucane dukker også selv op på live cam, men det er meget tidlig morgen på den anden side af kloden, så der er tydeligvis grænser for, hvor meget show, man kan forvente live fra den front.

Man kan vælge at kombinere sine teateroplevelser under Priden med en tur i biffen, hvor den særdeles velspillede SUPERNOVA med Colin Firth og Stanley Tucci nok skal få hjerter til at smelte. Er man mere til ung kærlighed i solrigt 80’er-regi er den franske film SOMMEREN ¨85 et oplagt valg.

Men ellers bør man bare kaste sig ud i de mange spændende teatertilbud, som både festivalen og Priden iøvrigt byder på.

Nedenfor
finder du en oversigt over cphculture.dks vurderinger af en række af Pridens væsentligste kulturelle indslag:

BEGÆRETS MYSTERIER ******

BERGHAIN (Folketeatret) ***

DEN UNGE ELIAS’ LIDELSER (FOLKETEATRET) *****

DRYPPENDE STOF (GLYPTOTEKET) *****

GLORY BOX (FOLKETEATRET) ***

HADET (REPUBLIQUE) *****

I AM MY OWN WIFE (RIDDERSALEN) *****

MEET CUTE (PANTOMIMETEATRET) *****

MUSIK I ALLE REGNBUENS FARVER (OPERAEN) ****

PRIDE (SKUESPILHUSET, STORE SCENE) *****

REGNBUEFAR (SKUESPILHUSET, LILLE SCENE) ****

SOMMEREN ´83 *****

SUPERNOVA ****

THE MONEY SHOT (FOLKETEATRET) ****

THE SHY MANIFESTO (FOLKETEATRET) *****

Readingen af Larry Kramers mesterværk "The Normal Heart" er desværre blevet aflyst, men fra arrangørernes side håber man meget, at den kan gennemføres på et senere tidspunkt. Det første store AIDS-stykke var en betydningsfuld øjenåbner – også i politisk henseende – i midten af 1980erne med Brad Davis ("Midnight Express", "Querelle" etc.) i sit livs teaterrolle.

Siden fulgte en mislykket dansk version på Rialto Teatret, men Royal National Theatre har senere kåret stykket til et af de 100 vigtigste stykker nogensinde, og såvel en Tony-belønnet Broadway renaissance samt en stjernebesat TV-version har gjort en ny opsætning også på dansk jord mere end påtrængende: Et konkret relevant projekt for næste års Pride.