AMMONITE

★★★★★☆

En ammonit er en uddød blæksprutte, hvis skaller findes som forsteninger og er samlerobjekter. Filmen "Ammonite" handler da også om en af de mest oversete kvindelige forskere Mary Anning, der personligt vækkes til live gennem sit forskerarbejder og sit møde med en ung kvinde – spillet af Saoirse Ronan ("Little Women").

Handlingen udspiller sig i 1840erne i en trist havneby, hvor den vilde natur afspejler indestængte følelser. Instruktøren Francis Lee viste allerede sans for at skildre lidenskabelig kærlighed i "God’s Own Country", hvor det var to unge landmænd, der gav efter for passionen, og denne gang gælder det forholdet mellem to kvinder.

Kate Winslets forpinte portræt af en dybt ensom forsker, der tydeligvis kæmper en evig kamp med sig selv, ryster og bevæger. Her er en kvinde, der ikke er let at holde af, men som netop derfor har et behov for kærlighed opmærksomhed. Hendes gamle mor, eminente Gemma Jones, der også lyste op i "God’s Own Country", er med rette bekymret for den indesluttede datter.

Francis Lee formår også denne gang at skildre et lukket minisamfund, der ikke levner plads til følelser. Tidsbilledet – herunder skildringen af livsvilkårene for minoriteter – sidder lige i øjet og understreges af de præcise Bafta-nominerede kostumer og den bevidst kølige billedside.

Francis Lee gør ikke rejsen til udkants-England nem for os, men måske derfor virker dette særegne isolerede landsbymiljø næsten chokerende ægte.

AMMONITE er befriende uforsonlig filmkunst, og præsenterer os for en i sidste ende heroisk kvindeskikkelse, der fortjener den opmærksomhed hun endelig får nu.