FORVANDLINGEN

★★★★☆☆

Det er en sand fryd at følge den fornemme udvikling som Bådteatrets dukke-forestillinger gennemgår i disse år. Denne gang har man kastet sig over Franz Kafkas groteske roman FORVANDLINGEN, hvor den unge Gregor vågner en dag og er forvandlet til et væmmeligt insektagtigt kryb i menneskestørrelse.

Efter at have mistet sit job på grund af sit afskyelige udseende prøver Gregor at forlige sig med forandringen ved at isolere sig. Men den lille familie vil ikke lade ham være i fred, og en konfrontation synes umuligt at afværge.

Iscenesætter Rolf Heim formår virkelig at skabe en mørk og dyster stemning, der passer perfekt til det kafkaske univers. Scenografen Kristian Knudsen har tilmed overgået sig selv med det bevægelige åbne vulkankrater, der udgør Gregors hjem.

Dukkerne har næppe nogensinde virket så skræmmende og bizarre som denne gang, og forestillingens medvirkende Signe Kærup Dahl, Astrid Kjær Jensen og Yulia Lystbæk har alle ære af deres indsatser – vokalt såvel som kropsligt.

Den klassiske musik antyder ofte, at der bag Gregors frastødende ydre gemmer sig en forpint følsom sjæl med behov for lindring. Deri ligger en smuk pointe, som vi tager med os i land efter en god times tid til søs i en tankevækkende dukkeverden.

(Michael Søby)